Lucrările de reabilitare la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” încep anul viitor. Investiția se ridică la aproape 15.000.000 de lei

Lucrările de reabilitare la Colegiul Național „Elena Ghiba Birta” încep anul viitor. Investiția se ridică la aproape 15.000.000 de lei

Lucrările de reabilitare a uneia dintre cele mai reprezentative clădiri din municipiul Arad ar putea începe în vara anului viitor, anunță Primăria. 

Este vorba edificiul în care funcţionează azi Colegiului Național „Elena Ghiba Birta”. Contractul de finanţare a acestui obiectiv de investiţii a fost semnat vineri, 13 octombrie, în prezenţa primarului municipiului Arad, Gheorghe Falcă, a directorului Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”, Eugenia Groşan, a directorului Direcţiei Tehnice din cadrul Primăriei municipiului Arad, Elena Portaru şi a şefului Serviciului Investiţii, Lucia Giurgiu.

„Primăria municipiului Arad are deja experienţă în acest domeniu de investiţii. Am realizat cea mai mare investiţie din România pe învăţământ, adresată Colegiului Naţional «Moise Nicoară». Şi în cazul Colegiului Naţional «Ghiba Birta» este vorba despre un proiect amplu, care se va întinde pe durata a doi ani de zile. La final vom avea încă o lucrare de referinţă pentru învăţământul arădean”, a afirmat primarul municipiului Arad, Gheroghe Falcă.

Deşi anumite persoane au fost reticente vizavi de acest proiect, exprimându-şi opinia că  acesta va rămâne în faza de studiu de fezabilitate, iată că nu s-a întâmplat aşa.  S-a mers cu lucrurile până la capăt.  Toată această investiţie nu se face doar în pereţi, ci in viitorul copiilor noştri, principalii beneficiari ai acestui proiect. O educaţie de calitate se face printr-un proces foarte complex care vizează atât resursa umană cât şi logistica de care dispunem”, a punctat Eugenia Groşan, directorul Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta”Arad.

Construcţia imobilului din centrul municipiului a început în 1888, când s-a ridicat aripa de pe b-dul Dragalina. În anul 1912- 1913 este construită aripa de pe str. 1 Decembrie 1918, urmând ca în anii 1970 să se construiască cel de-al doilea corp de clădire. Ultima intervenţie asupra corpului construit acum mai bine de 130 de ani a avut loc în 2004.  Atunci s-au executat preponderent consolidări și doar finisajele spațiilor afectate, fără a interveni la tâmplărie, finisaje extinse și instalații, se arată în comunicatul de presă al Primăriei.

„Prin acel proiect nu s-au pus bazele finisajelor şi a circuitelor care trebuie asigurate din punct de vedere a normele de sănătate sau a normele PSI. Toate aceste norme ne-au obligat la urgentarea aprobării proiectului”, a completat Lucia Giurgiu, şef Serviciu Investiţii.

În prezent clădirea Colegiului Naţional „Elena Ghiba Birta” se regăseşte pe Lista Monumentelor Istorice şi face parte din proprietatea publică a Municipiului Arad. În vara acestui an proiectul municipalităţii de reabilitare a acestei clădiri s-a numărat printre cele care au obţinut finanţare prin Programul Naţional de Dezvolare Locală.

Am depus documentaţia la minister, pentru Programul Naţional de Dezvoltare Locală , secţiunea unităţi de învăţământ. Lucrarea ne-a fost acceptată, finanţarea aprobată. Valoarea totală este 14.910.559 lei, valoare contractului de finaţare 14.301.134 lei. Diferenţa este finanţătă din bugetul local, aproximativ 600.000 lei, a completat directorul Direcţiei Tehnice, Elena Portaru.

Cei aproape 15.000.000 de lei vor fi folosiţi la reabilitarea integrală a celor două corpuri de clădire A și B, atât în zona spațiilor pentru învățământ, sport, cantină, spații administrative cât și la modernizarea salii festive care se va dota cu echipament nou pentru scenă și sală (videoproiector, instalații sonorizare, scaune ignifugate tip fotoliu, ecran proiecție etc.). Durata de realizare a investiţiei este 24 luni.

Necesitatea realizării acestor lucrări se impune pentru a asigura condiții optime de desfășurare a unui învățământ modern, precum și pentru a adapta clădirile la noile cerințe de autorizare a funcționării, alături de reducerea consumurilor de energie electrică și termică.

 

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.