Mai, luna conştientizării riscului de MELANOM. Adresaţi-vă cu ÎNCREDERE Policlinicii AS

Mai, luna conştientizării riscului de MELANOM. Adresaţi-vă cu ÎNCREDERE Policlinicii AS

Policlinica AS atrage atenţia asupra celei mai severe forme de cancer cutanat. Este vorba despre Melanom.

Dr. Diana Degeratu, medic specialist dermatologie – venerologie, în contract cu CAS Arad, a explicat pentru NewsAr.ro tot ceea ce trebuie să ştim despre această boală de piele.

Ce este Melanomul?

Melanomul, cunoscut si sub numele de Melanom malign sau Melanom cutanat, este cea mai severa forma de cancer cutanat. Se dezvolta din celulele care produc melanina – pigmentul care da culoarea pielii, numite melanocite, care incep sa se dezvolte si sa se inmulteasca in mod necontrolat. De obicei tumorile sunt maro sau negre, dar pot fi si roz, de culoare tegumentului normal sau chiar albe. Cel mai frecvent, Melanomul se dezvolta pe zonele expuse la soare dar poate aparea oriunde pe suprafata corpului. Statisticile arata ca majoritatea Melanoamelor apar pe torace la barbati si pe picioare la femei.

Melanoamele pot sa se dezvolte pe nevi (alunite) preexistenti sau sa apara brusc, ca leziuni pigmentate sau cu aspect neobisnuit. Gravitatea acestui tip de cancer cutanat este data de faptul ca are o capacitate mare si rapida de metastazare, pe langa dificultatile pe care le creaza in diagnosticare.

Numarul cazurilor de Melanom este in continua crestere in ultimii zeci de ani si totodata scade varsta persoanelor care sunt diagnosticate cu acest tip de tumora.

Care sunt cauzele si factorii de risc pentru aparitia Melanomului?

Cauzele exacte ale aparitiei Melanomului sunt inca neclare dar se stie deja ca sun legate de diferite modificari genetice care pot sa apara de-a lungul vietii unei personae, fara cauza clara sau determinate de expunerea la radiatii ultraviolete care deterioreaza AND-ul celulelor cutanate, in special genele care controleaza cresterea si diviziune celulara. BRAF este gena care sufera cel mai adesea mutatii. Exista si rare cazuri in care se mosteneste o gena deja modificata, cel mai adesea CDKN2A, o gena de supresie tumorala, astfel aparand Melanoamele familiale.

Legat de factorii de risc pentru aparitia Melanomului se cunosc mai multe lucruri. Este demonstrat faptul ca expunerea la radiatii ultraviolete reprezinta, fara doar si poate, factorul de risc major pentru Melanom. Un alt factor cu pondere mare este prezenta a numerosi nevi (alunite) pe corp, in special a nevilor atipici sau displazici. Prezenta nevilor congenitali (alunite care sunt prezente la nastere) reprezinta, de asemenea un factor de risc. Pielea deschisa la culoare, cu pistrui, cu par deschis, istoricul familial sau personal de Melanom sau alte cancere cutanate, istoric de arsuri solare, un sistem imunitar slabit, varsta inaintata si sexul masculin constituie alti facori de risc.

Cum recunoastem un Melanom malign?

Melanoamele se prezinta sub diferite forme, dimensiuni si culori. Din aceasta cauza ridica si dificultati in identificare de catre pacient si in diagnosticare de catre medicul dermatolog. De asemenea, nu trebuie omis faptul ca pot exista si asanumitele Melanoame “ascunse” la nivel subunghial, la nivelul ochilor sau chiar pe mucoase.

Depistarea Melanomului intr-un stadiu incipient este cruciala pentru cresterea sanselor de vindecare. In acest sens, in ajutorul pacientilor si medicilor totodata, a fost elaborat un algoritm pentru facilitarea identificarii semnelor de alarma in Melanom, numit Regula ABCDE.

            A – asimetrie Majoritatea Melanoamelor sunt asimetrice. Daca tragem o linie imaginara prin mijlocul leziunii, cele doua jumatati nu se potrivesc.

            B – borders (margini) Marginile Melanoamelor sunt neregulate, crestate sau indentate.

            C – culoare  Multiple culori prezente pe o leziune reprezinta un semnal de alarma. Melanoamele au pe suprafata diferite nuate de maro, bronz                          sau negru iar pe masura ce cresc, pot aparea si rosu, alb sau  albastru                  

            D – diametru  O leziune > 6mm poate ridica suspiciuni

            E – evolutie Orice modificare legata de dimensiune, forma, culoare, grad de elevatie sau orice simptom de tip sangerare, prurit sau descuamare, aparut la nivelul unei formatiuni tumorale, reprezinta un semn de alarma. 

Ce trebuie sa facem pentru a preveni un Melanom malign?

Melanomul nu poate fi pe deplin prevenit dar exista numeroase moduri in care putem reduce riscul de aparitie a lui. Cunoscut fiind deja faptul  ca expunerea la radiatii ultraviolete reprezinta factorul de risc cu contributie majora in etiologia Melanomului, protectia impotriva acestora este principal metoda de preventie.

  • Limitarea expunerii la ultraviolete: cautati locuri umbrite!
  • Utilizarea de produse cu factor de protectie cu spectru larg, anti UVB si UVA, cu SPF >30
  • Fotoprotectia vestimentara prin imbracaminte din tesaturi subtiri, naturale dar cu maneci lungi sau chiar elemente vestimentare cu proprietati antiUV, palarie, ochelari de soare
  • Evitati arsurile solare
  • Evitati bronzarea artificiala cu ajutorul lampilor ultraviolete
  • Nu expuneti la soare copiii mai mici de 6 luni
  • Autoexaminati-va regulat (lunar) pielea in vederea identificarii nevilor anormali sau nou aparuti
  • Faceti o vizita la medicul dermatolog cel putin o data pe an pentru o examinare profesionala a pielii

Pentru mai multe detalii şi informaţii despre cancerul cutanat sau orice altă problema legată de sănătatea pielii, faceţi o programare la dr. Diana Degeratu (foto, jos), medicul specialist al Policlinicii AS. Consultaţiile în baza biletului de trimitere de la medicul de familie sunt gratuite. Programări se pot face la telefonul 0357-911, pe site-ul: www.policlinica-as.ro, sau direct la sediul situat în Arad pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 56 (lângă stadionul UTA).


Lasă un comentariu

Your email address will not be published.