Pompierii arădeni avertizează în privința curățeniei de primăvară: Aceasta poate avea consecințe tragice dacă legea nu este respectată, la fel cum s-a întâmplat la Căpruța, unde mama preotului din localitate a pierit arsă de vie.
Numai în ultima perioadă subunitățile Inspectoratului pentru Situații de Urgențe (ISU) Arad au acționat pentru stingerea unui număr de 11 incendii de vegetație uscată și resturi menajere. Incendiile pe suprafețe cuprinse între 50 – 500 de metri pătrți au fost stinse de echipajele de intervenție fără a produce pagube semnificative dar asta doar datorită faptului că a fost posibil accesul imediat cu autospecialele de intervenție și pentru că au fost anunțate în fază incipientă.
Potrivit ISU Arad, miercuri în localitatea Căpruța (comuna Bârzava), încercarea de curățare a terenului prin incendiere a produs consecințe tragice: o femeie și-a pierdut viața. Nici nu e de mirare ce s-a întâmplat, dacă stăm să ne gândim că administrația publică a comunei a permis până nu demult arderea deșeurilor menajere de pe raza unității teritorial-administrative într-o pădure. Și nu în orice pădure, ci într-o arie protejată! Deci, la Bârzava pare că este posibil orice, sub oblăduirea actualei administrații, cu consecințe dintre cele mai grave.
„Facem un nou apel la populație să renunțe la curățarea terenurilor prin incendiere fără respectarea măsurilor legale. Arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, conform prevederilor Normelor generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin Ordinul ministrului administraţiei şi internelor nr. 163/2007”, precizează George Pleșca, purtătorul de cuvânt al ISU Arad.
De remarcat, că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută cu respectarea următoarelor prevederi generale:
- condiţii meteorologice fără vânt;
- colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi încât arderea să poată fi controlată;
- executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport gaze naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
- curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
- desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
- asigurarea mijloacelor şi materialelor pentru stingerea eventualelor incendii;
- supravegherea permanentă a arderii;
- stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii;
- interzicerea acoperirii cu pământ a focarelor.
Conform ISU Arad, la executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti, condiţia de la lit. d) nu este obligatorie. Emiterea permisului se face prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă (SVSU) sau persoana desemnată în acest sens. Distrugerea prin ardere a deşeurilor, resturilor menajere şi vegetaţiei uscate se efectuează cu respectarea prevederilor art. 52, alin.3, lit.b şi art.94, alin1, lit.n din Legea nr.265/2006 pentru aprobarea O.U.G. nr.195/2005 privind protecţia mediului, care se referă la obligativitatea obţinerii acceptului Agenţiei de Protecţia Mediului şi informarea în prealabil a SVSU în cazul arderii miriştilor, stufului sau vegetaţiei ierboase, respectiv interzicerea folosirii focului deschis pe teritoriul ariilor naturale protejate.
Pe timpul arderii resturilor vegetale cetăţenii sunt obligaţi:
- să menţină focul în perimetrul aprobat şi asigurat;
- să supravegheze permanent zona în care efectuează arderea resturilor vegetale
- să asigure dotarea minimă cu mijloace de primă intervenţie;
- să anunţe imediat Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență al localităţii, primăria şi pompierii militari, în situaţia în care există pericolul extinderii focului în afara perimetrului aprobat.
Se exceptează de la obţinerea permisului de lucru cu focul numai executarea arderii vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cadrul gospodăriei cetăţeneşti.
În zona de siguranţă a căii ferate, vegetaţia uscată şi resturile vegetale se curăţă obligatoriu de către proprietarii de drept ai terenurilor.
Zona de siguranţă a drumurilor naţionale şi judeţene se curăţă obligatoriu de vegetaţia uscată şi resturile vegetale de către administratorii acestora şi, după caz, de proprietarii de drept ai terenurilor.
Nerespectarea acestor prevederi legale, atrage sancţiuni contravenţionale asupra persoanelor găsite vinovate.
În cazul în care „focul este scăpat” iar incendiul se extinde (cum s-a întâmplat la Căpruța) și există posibilitatea de propagare se va apela serviciul unic de urgență 112, pentru intervenția unor echipaje specializate.
Lasă un comentariu