Manifestațiile au avut loc în contextul summitului ONU pe tema schimbărilor climatice, care urmează să se desfășoare astăzi, la New York.
Sute de mii de persoane s-au adunat la New York, Londra, Berlin, Amsterdam, Paris, Stockholm, Roma, Madrid, New Delhi, Melbourne și Rio de Janeiro, pentru a manifesta contra schimbărilor climatice. Potrivit organizatorilor, au fost programate aproximativ 2.700 de evenimente în 158 de state.
Astfel, zeci de mii de persoane au manifestat pe strazile din Londra, printre manifestanți fiind, de asemenea, victime ale inundațiilor din iarna trecută și actrița britanică Emma Thompson, revenită recent dintr-o expeditie în Arctica. La marsul din New York au participat, de asemenea, actorul Leonardo DiCaprio, numit recent mesager al păcii pentru ONU, secretarul general al ONU Ban Ki-moon, ministrul francez de Externe Laurent Fabius și primarul orasului New York, Bill de Blasio.
„Trebuie să acționam în mod urgent, să nu mai așteptăm, deoarece plătim cu propriile vieți și pierdem mulți bani”, a declarat Ban Ki-moon, în fața mulțimii de la New York. De asemenea, peste 5.000 de persoane au manifestat la Paris, într-o ambianță familială.
„Global warming” nu este un mit. Potrivit unor analize, temperaturile continuă să fie mai ridicate decât cu decenii în urmă. Temperatura medie pe glob în 2011 a fost cu 0,51 grade Celsius mai mare decât media de la mijlocul secolului 20.Temperaturile nu vor crește constant declară cercetătorii, însă vor deveni o problemă dacă se face nimic în privința asta.
„Ştim că planeta absoarbe mai multă energie decât emite!, a declarat directorul Institutului Goddard, James E. Hansen. „Deci vom vedea în continuare o tendinţă spre temperaturi mai ridicate. Chiar şi cu efectele de răcire ale fenomenului La Nina şi activitatea solară scăzută din ultimii ani, 2011 a fost unul dintre cei mai calzi din 10 ani de înregistrări”, a adăugat James E. Hansen.
Lasă un comentariu