Manifestare dedicată Revoluţiei române din 1989, la Gyula (GALERIE FOTO)

Manifestare dedicată Revoluţiei române din 1989, la Gyula (GALERIE FOTO)

În organizarea Consulatului General al României la Gyula și a Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), la sediul din Gyula al Uniunii a avut loc zilele trecute o manifestare comemorativă dedicată Revolutiei din Decembrie 1989, care a dus la caderea regimului comunist totalitar.

La eveniment au participat mulți invitați și multe oficialități, între care PS Siluan, Episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, împreună cu alți preoți din cadrul episcopiei, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al Romaniei la Gyula, Andreea Monica Radu, consul la Szeged, Gino Rado, vicepreşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei de la Timişoara”, Eva Iova Șimon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Maria Gurzău Czégledi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ana Sárközy, directorul Școlii Generale din Micherechi, Bertold Netea, viceprimarul Micherechiului, Cosmin Lipovan, directorul Liceului „Mihai Veliciu” Chisineu-Cris, Tiberiu Boca, Ștefan Crâsta, Petru Câmpean și alți jurnaliști români de la Szeged.

Manifestarea omagială a debutat cu o slujbă de pomenire pentru eroii revoluției din decembrie 1989, de la Timișoara și din întreaga țară, săvârșită de PS Părinte Episcop Siluan, împreună cu alți preoți și diaconi și printr-un cuvânt despre cinstirea pe care Biserica Ortodoxă Română a adus-o întotdeauna jertfei sângeroase și curajului exemplar al acestor eroi

Gazdele acestei manifestări au fost Florin Trandafir Vasiloni, consul general și părintele Marius Maghiaru, președintele UCRU, iar invitatul special a fost domnul Gino Rado, vicepreşedintele Asociaţiei „Memorialul Revoluţiei de la Timişoara”, care a ținut o prelegere despre felul cum s-a desfășurat Revoluția Română din 16-22 decembrie 1989, la Timișoara, cu toate etapele ei importante, care a vorbit și despre semnificațiile ei la nivelul întregii țări și a răspuns întrebărilor adresate de participanti. Asociatia pe care o reprezinta a luat ființă în 26 aprilie 1990 si cuprinde un centrului național de documentare, cercetare și informare despre revoluția română.

O mărturie despre zilele de decembrie 1989, de la Timișoara, dar și despre interesul comunității și a mass-media românești din acea vreme, din Ungaria, pentru revoluția de la Timișoara și din România, a fost dată de către Petru Câmpean, care a condus una din cele două echipe de filmări care s-au deplasat de la televiziunea din Szeged, la Oradea și Timișoara, în 22-24 decembrie 1989.

Manifestarea a cuprins și o expoziție cu panouri cuprinzând numeroase fotografii din timpul revoluției, din Timisoara si alte orașe din România. Surpriza serii a fost un mini-concert de colinde, oferit de membrii corului „Pro-Musica”, din Gyula, condus de artistul plastic Ştefan Oroian si dirijat de Adrian Bughi din Arad.

Consulul general Florin Trandafir Vasiloni și părintele Marius Maghiaru, au mulțumit la final tuturor participanților și și-au exprimat satisfacția pentru această manifestare, care a adus în atenția românilor din Ungaria un eveniment important din istoria recentă a României. În încheiere, oaspeții au putut continua discuțiile în timpul unei recepții oferite celor prezenti de catre Consulatul General al Romaniei la Gyula.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.