Marele scriitor Ioan Slavici, comemorat la Şiria (GALERIE FOTO)

Marele scriitor Ioan Slavici, comemorat la Şiria (GALERIE FOTO)

Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, Lizica Mihuţ, preşedinte al Consiliului Academic al Universităţii Aurel Vlaicu, Ana Maria Dragoş, director al Centrului Cultural Judeţean Arad, consilierii judeţeni Dorina Chambre şi Garofita Popa, au fost printre personalităţile care duminică, 5 octombrie, au participat la evenimentele dedicate comemorării marelui scriitor Ioan Slavici organizate de primăria Comunei Şiria.

Valentin Bot, edilul comunei, alături de reprezentanţi de marcă ai culturii arădene şi-au dorit organizarea unor evenimente de amploare cu ocazia comemorării a 89 de ani de la moartea marelui scriitor, evenimente care să certifice valoarea culturală a judeţului nostru, dar mai ales a comunei Şiria.

După slujba oficiată de Înaltpreasfinţitul Părinte Dr. Timotei Seviciu, Arhiepiscop al Aradului, a avut loc dezvelirea bustului lui Sigismund Borlea. Bustul este amplasat în Parcul Central, în jurul Castelului Bohuş. La fel de important a fost şi momentul inaugurării Teatrului de Vară „Ioan Slavici”, situat chiar la „poalele” Muzeului Slavici dar şi sfințirea monumentului în cadrul căruia este depus pământ de la mormântul lui Ioan Slavici, de la Panciu, eveniment la care a participat şi primarul orasului respectiv, Iulian Nica. „Dorim ca Şiria să se ridice şi din punct de vedere cultural, la un nivel maxim, toate acestea cu sprijinul Consiliului Local, Muzeului Memorial Ioan Slavici, Consiliului Judeţean Arad. Mă bucur că am reuşit să finalizăm tot ce mi-am propus pentru a aduce un omagiu marelui scriitor şi invit toţi arădenii să vina la Şiria pentru a vizita muzeul şi monumentul în care se află pământul adus din Cimitrul de la Panciu unde este înmormântat scriitorul şirian”, a declarat primarul comunei Şiria, Valentin Bot.

În atmosfera comemorativă, invitaţii care au luat parte la eveniment au dezbătut diverse subiecte cu privire la viaţa scriitorului, la opera sa, în care descoperim lumea satului transilvănean, cu specificul şi frumusetea acelei perioade. „Slavici ne-a lăsat una din cele mai autentice şi mai profunde opere memorialistice. Prin nuvelele, romanele şi memorialistica sa, Slavici este, alături de ceilalţi clasici, scriitorul care a avut o contribuţie decisivă la aşezarea literaturii noastre. Evenimentele excepţionale organizate astăzi precum şi prezenţa unor personalităţi marcante ale judeţului nostru, la Şiria, nu fac decât să confirme încă o dată acest lucru”, a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Evenimentul de la Şiria a fost organizat cu sprijinul Muzeului „Ioan Slavici”, Muzeului Judeţean Arad, Consiliului Judeţean şi Centrului Cultural Judeţean Arad.

  1. Terminati mai cu influentele astea orientale. Un scriitor trebuie sa fie citit. Atat.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.