Masive proteste ecologiste contra traficului poluant, la Salonul Auto de la Frankfurt

Masive proteste ecologiste contra traficului poluant, la Salonul Auto de la Frankfurt

Peste douăzeci de mii de oameni au protestat sâmbătă și duminică la Frankfurt, împotriva traficului auto din ce în ce mai agresiv climatic. Câteva sute de manifestanți au blocat, încă din dimineața zilei de duminică, două intrări la Salonul Auto IAA, care și-a deschis porțile ieri. „Trimitem un semnal clar împotriva sistemului de trafic distructiv, încă reprezentat de cel mai mare show auto din lume”, au explicat presei, activiștii ecologiști din Germania.

Două intrări la Salonul Auto au fost blocate de manifestanți. În ambele locuri, vizitatorilor le-a fost interzis accesul la târg, a spus Alianța Climatică „Nisip în cutia de viteze”. Un purtător de cuvânt al IAA (Internationale Automobil Austellung) a confirmat perturbarea accesului, precizând însă că „totul este pașnic, fluxurile de vizitatori sunt deviate” către alte intrări.

Protestatarii, îmbrăcați în pelerine albe, au afișat pancarte cu mesaje precum „Companii auto monitorizate” și „Strada e ocupată – trafic de ocolire acum”. Scopul manifestațiilor este de „de a perturba desfășurarea IAA cu blocaje pașnice”, după cum a precizat un activist de mediu.

Deja începând de sambătă, mii de oameni au demonstrat în fața IAA pentru o reorientare înspre traficul rutier ecologic. Aproximativ 15.000 de persoane au participat la un miting cu biciclete și la o demonstrație în masă împotriva Salonului Internațional Auto, după cum au precizat surse din poliție. Organizatorii, o alianță a mai multor asociații de mediu, au estimat numărul participanților la 25.000, dintre care aproximativ 18.000 pe biciclete.

Manifestanții acuză industria auto că, pentru a face vânzări, a investit prea mult în motoarele cu combustie internă și în SUV-uri poluatoare, cu mare consum de combustibil. Ei cer renunțarea imediată la producerea acestor tipuri de automobile și trecerea la mașini mici, electrice.

Critica a fost îndreptată și înspre politică. Se cere acordarea de prioritate traficului de pietoni și biciclete, o extindere puternică a transportului în comun (autobuze și trenuri), până la atingerea unui „trafic cu efecte neutre pentru climă, pană în 2035”. În 20 septembrie, Cabinetul pentru Mediu al Guvernului Federal intenționează să prezinte pachetul de măsuri în acest sens.

IAA și-a deschis porțile în 14 septembrie, pentru publicul larg, și se încheie duminica viitoare. Potrivit Asociației Industriei Auto (VDA), în prima zi publică au venit la Salon aproximativ 60.000 de vizitatori. Târgul suferă însă de o mai slabă participare a expozanților, iar inaugurarea sa a fost marcată de conflicte.

În urmă unor dispute interne, președintele VDA, Bernhard Mattes, și-a anunțat demisia chiar în ziua deschiderii. Organizatorul VDA, care reunește producătorii și furnizorii de automobile din Germania, dorește să regândească conceptul și, potrivit unor informații apărute în presa germană, nu este exclusă mutarea salonului auto, de la Frankfurt în altă parte.

Articolul a apărut şi în HotNews.ro.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.