Măsura care vizează salariații cu venituri mici din mediul privat

Măsura care vizează salariații cu venituri mici din mediul privat

Decizia premierului Marcel Ciolacu de a crește salariul minim reprezintă o măsură de echitate socială, care completează pachetul de măsuri pe care Guvernul tocmai și-a angajat răspunderea, afirmă președintel PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

„Este o decizie care se înscrie în abordarea generală a PSD de a-i proteja pe cei cu venituri mici, care muncesc cinstit. Măsura vizează în primul rând salariații cu venituri mici din mediul privat, pentru că în acest sector sunt cei mai mult angajați cu acest nivel de salarizare.

Din luna octombrie, salariul minim brut  crește cu 10% de la 3.000 de lei la 3.300 de lei, ceea ce înseamnă cu 181 de lei mai mult în buzunarul fiecărui angajat din această categorie. În total, sunt 1,5 milioane de salariați!

Cele mai multe calcule prezentate anterior în presă nu sunt corecte pentru că nu iau în calcul menținerea facilității ca 200 de lei din salariul minim să fie scutiți de taxe.

Această facilitate se menține până la finalul acestui an.

Până la 1 ianuarie, guvernul va mai opera o nouă majorare a salariului minim general, astfel încât scoaterea facilității sumei neimpozitate de 200 de lei să nu diminueze valoarea salariul minim net.

În ceea ce priveste amânarea adoptării creșterii salariului minim pentru angajații din construcții și agricultură (ind. alimentară), Ministerul Finanțelor nu a luat în calcul faptul că majorarea salariului minim din aceste sectoare de la 4.000 de lei la 4.500 de lei la construcții, respectiv de la 3.000 de lei la 3.300 de lei în agricultură, nu ar fi compensat în totalitate eliminarea facilității privind scutirea de la pata CASS.

Prin urmare, premierul Marcel Ciolacu a intervenit și a solicitat Ministerului Finanțelor să refacă toate calculele, astfel încât angajații cu salariul minim din aceste două sectoare să nu piardă niciun leu din salariul net, după scoaterea facilității privind CASS.

Ceea ce este important este că salariații din aceste două sectoare vor avea în continuare un salariu minim net mai mare și nu vor pierde niciun leu în momentul intrării în vigoare a legii pe care Guvernul și-a angajat răspundere și care conține prevederea eliminării scutirii de la plata CASS pentru salariile din construcții și agricultură.”, precizează deputatul Mihai Fifor, președintele PSD Arad.

Foto: Arhivă, caracter ilustrativ

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.