MĂSURILE propuse de un senator arădean pentru reducerea INFECȚIILOR intra-spitalicești

MĂSURILE propuse de un senator arădean pentru reducerea INFECȚIILOR intra-spitalicești

Adrian Wiener, senator al USR Arad, s-a adresat ministrului sănătății legat de problema infecțiilor intra-spitalicești, propunând măsuri concrete pentru reducerea lor.

Conform medicului arădean, Ordinul MS 1101/2016 privind aprobarea Normelor de supraveghere, prevenire și limitare a infecțiilor asociate asistenței medicale în unitățile sanitare, elimină/omite din echipa SPIAM medicul igienist precum și asistentul medical de Igienă și Sănătate Publică. Cu toate că această specialitate paraclinică este recunoscută oficial având are ca obiect de activitatea și adresarea contextelor epidemiologice precum cel semnalat mai sus și având în curriculum-ul de pregătire și prevenirea infecțiilor nosocomiale.

Mai mult, această specialitate atât de necesară spitalelor din România este „discriminată” ca și accesibilitate prin faptul că, spre deosebire de celelalte specialități, pentru care taxa este de 6.400 lei/an, pentru efectuarea stagiului de pregătire în vederea obținerii celei de-a doua specialități de către posesorii certificatului de specialist, taxa pentru Igiena și pentru Epidemiologie este de 8.600 lei, spune senatorul.

„În urma evenimentelor recente din Maternitatea «Giulești» unde 20 de nou-născuți au fost contaminați cu Stafilococ auriu meticilino-rezistent și unde o parte a personalului medical (9 asistente și 2 medici) s-a dovedit a fi purtător sănătos al acestei bacterii constatăm neglijare evidentă a regulilor de igienă. În acest context devine absolut obligatorie implicarea specialiștilor în igienă, iar primul pas este să facilităm pregătirea cadrelor medicale cu această specializare. Am cerut ministrului reducerea taxei, precum și introducerea în echipele SPIAM din Spitale și a medicului Igienist sau/și a asistentului medical de Igienă și Sănătate Publică”, a declarat Adrian Wiener, senator al USR Arad.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.