MAXIM ISTORIC în alocarea discreţionară de fonduri! Guvernarea Cîțu, arătată cu degetul de Expert Forum

MAXIM ISTORIC în alocarea discreţionară de fonduri! Guvernarea Cîțu, arătată cu degetul de Expert Forum


Indicii clientelismului în ceea ce privește alocarea discreţionară de fonduri pentru autorităţile locale în octombrie 2021 au atins maximul istoric al ultimilor 15 de ani, anunță Expert Forum (EFOR). 

EFOR a analizat alocarea de fonduri de rezervă pentru autoritățile locale pentru a vedea cât de clientelară a fost HG 1088/2021 prin care Guvernul Cîțu a distribuit peste un miliard de lei către primării și consilii județene.

„În plină pandemie şi incertitudine, guvernul a spart puşculiţa de siguranţă a ţării – Fondul de Rezervă (FR) – distribuind fără niciun motiv rezonabil primăriilor și consiliilor județene, în principal PNL, o sumă de un miliard de lei (adică echivalentul a 200 de milioane de EUR), mult înainte ca anul să se încheie şi să ştim ce nevoi imprevizibile vor mai apărea. Nu e prima oară când se întâmplă aşa ceva: mecanismul a mai fost folosit în trecut în aceeaşi manieră clientelară. Doar că HG 1088 aprobată în octombrie 2021 depăşeşte limitele uzuale ale politizării şi arbitrarului în alocarea de fonduri, mergând mult dincolo de ce au practicat în trecut guvernele PSD sau cel condus de Tăriceanu, care apăreau până acum cu un maxim pe indicele de clientelism”, arată EFOR.

Pe scurt, potrivit EFOR, în luna octombrie s-a înregistrat un maxim istoric al politizării alocărilor de fonduri pentru autorităţile locale, pentru că:

  • PNL a primit 65% din bani, UDMR 14%, iar PSD 16%. USR aproape că nici nu există pe harta alocărilor. La comune și orașe peste 70% din bani au mers către liberali. Doar la consilii județene pare că social democrații i-au depășit pe liberali. Comparativ, dacă ne uităm per ansamblu pe toate alocările către local între 2008 și 2021, pentru FR, PNL a primit 33%, comparativ cu 38% din bani, care au ajuns la PSD; primarii UDMR au primit 8% din bani.
  • Conform deciziei din octombrie sunt județe unde PNL a luat peste 90% din fonduri: Alba, Ilfov, Suceava. La Sibiu și Constanța, PNL a luat 97% din fonduri. În foarte puține județe (precum Ialomița, Covasna, Harghita, Satu Mare sau Sălaj) PNL a primit sub 50% din fonduri, unele dintre acestea fiind dominate de UDMR; la Buzău și PSD a luat câte 60% din bani.
  • HG 1088, emis de Guvernul Cîțu vine pe un clar fond politic, legat de campania internă pentru șefia partidului, în care a avut nevoie de susținere politică și face parte dintr-o serie de măsuri care pot fi echitate ca proastă guvernare, în care se înscrie și Programul Saligny.
  • Stilul acesta de guvernare, prin HG care alocă bani pentru primării cu probleme financiare nu ilustrează de fapt decât situația complicată în care se află administrația locală și modul în care guvernele încearcă să cumpere influență, eventual în ani electorali, pentru a cârpi acolo unde este nevoie de reformă solidă. Și mai arată lipsa de viziune pe termen lung a tuturor guvernelor. Pe aceeași logică se construiește și Programul Saligny.


    Mai multe statistici pot fi consultate pe www.expertforum.ro/clientelism-fara-rezerve.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.