MAFIA MEDICAMENTELOR/ Medicamente pentru tratarea cancerului, CONTRAFĂCUTE în România şi distribuite în Europa de Vest

MAFIA MEDICAMENTELOR/ Medicamente pentru tratarea cancerului, CONTRAFĂCUTE în România şi distribuite în Europa de Vest

O grupare de crimă organizată care se afla în spatele distribuirii în Europa de Vest a unor medicamente pentru tratarea cancerului furate şi contrafăcute, a fost descoperită de anchetatorii italieni. Această grupare implica şi România, potrivit unui oficial italian, citat de ediția electronică a publicației Wall Street Journal.

Agenţia Europeană a Medicamentelor a avertizat la jumătatea lunii aprilie că sticluţe de Herceptin, medicament fabricat de Roche Holding AG au reapărut contaminate în Marea Britanie, Germania şi Finlanda, după ce au fost furate din Italia.

O anchetă deschisă pentru a investiga această situaţie a stabilit că în spatele acestor furturi se află reţele foarte bine organizate. Gruparea pare să implice Camorra – mafia napoletană – şi reţele est-europene, care includ un cetăţean rus cu sediul în Cipru, potrivit anchetatorilor.

„Crima organizată este implicată sigur. Este o structură care aparent îşi are sediul în Italia care comandă furturi de medicamente în spitale”, a precizat Domenico Di Giorgio, director al agenţiei italiene pentru prevenirea şi contrafacerea produselor farmaceutice. Agenţia sa coordonează ancheta în Italia împreună cu departamentul italian antifraudă.

Cum operează rețelele?

Medicamentele sunt furate din spitale sau din camioane care le distribuie în Italia şi transferate unei firme italiene de vânzare en-gross autorizate, potrivit anchetatorilor. Aceasta primeşte comenzi pentru medicamentele respective de la vânzători falşi din Ungaria, România şi Letonia, şi, din Italia, iar medicamentele sunt vândute către alte ţări europene.

Un oficial din cadrul unei companii farmaceutice a declarat că în medie, pe lună, îi dispar cinci încărcături cu poduse în Italia, în timp ce şoferii de camioane oferă ceea ce el a numit explicaţii vagi despre incidente.

Compania Roche a declarat că cel puţin una dintre sticluţele de Herceptin furate pe care a recuperat-o conţine antibiotic în locul ingredientului activ. Pe de altă parte, Agenţia de reglementare a medicamentelor din Marea Britanie a precizat că nu există dovezi că Herceptin contrafăcut a ajuns la spitalele de pe teritoriul ţării.

Spitalele britanice sunt aprovizionate cu Herceptin direct de Roche, astfel încât orice medicament contrafăcut de acest tip găsit în Marea Britanie este destinat revânzării în Europa.

Descoperirea acestor medicamente contrafăcute atrage atenția asupra companiilor de vânzări en-gross cunoscute ca distribuitori paraleli. Astfel de distribuitori cumpără legal medicamente de la compania care le produce într-o ţară în care acestea sunt ieftine, le reeticheteaza şi le vând într-o altă ţară unde ele sunt mult mai scumpe. Aceasta permite guvernelor şi asiguratorilor să economisească bani, iar distribuitorilor să facă profit.

Foto: educacioncontracorriente.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.