Preparatele din România sunt produse cu carne de porc congelată adusă din afara ţării, susține Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii. Explicația este una simplă: țara noastră nu reuşeşte să producă decât jumătate din necesarul de carne de porc pentru piaţa internă.
„Dacă ceri unui procesator din România să-ţi dea numai carne de lucru, numai ceafă sau numai piept, acesta nu poate să-şi echilibreze vânzarea pe toate piesele din porc deoarece nu poate să vândă nici în UE şi nici în ţările terţe şi rămâne cu anumite piese pe care trebuie să le congeleze, că nu are ce face cu ele”, spune Ștefan Pădure.
Acest lucru îi determină pe procesatori să importe carne de porc congelată pe care o utilizează la fabricarea mezelurilor. „Importăm anumite piese din porc, cum ar fi carne de lucru, piept, ceafă, pulpă, pentru că în România, în general, tranzacţia se face la carcasă. Noi avem şi restricţii la exportul în UE din cauza pestei porcine: nu putem exporta carne proaspătă decât dacă şi ferma, şi abatorul sunt înscrise pe o anumită listă cu agreere specială de la Comisia Europeană şi nu sunt foarte multe”, a mai precizat Ştefan Pădure, directorul executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC).
Din luna aprilie, va intra însă în vigoare regulamentul european privind etichetarea cărnii, care prevede obligativitatea înscrierii ţării de origine a produsului sau a materiei prime utilizate. a mai precizat Ştefan Pădure.
Şeful ARC susţine că producătorii de carne de porc de la noi sunt într-o concurenţă neloială cu cei din UE, care pot vinde atât intracomunitar, cât şi în afara spaţiului european.
Sursa: ziarulring.ro
Lasă un comentariu