Numele fostului mare pilot de Formula 1 Michael Schumacher se află pe lista personalităților acuzate de evaziune fiscală în scandalul SwissLeaks.
Michael Schumacher, Flavio Briatore şi Fernando Alonso sunt cele mai importante personalități din sport ce aveau conturi în secret la HSBC Private Bank. Despre cei trei se crede că ar fi făcut evaziune fiscală.
Dacă în cazul lui Schumacher nu se cunosc detalii despre sumele pe care le avea în cont, Flavio Briatore a rulat 73 de milioane de dolari, în timp ce Fernando Alonso 42,3 milioane de dolari.
HSBC Private Bank, filiala elveţiană a băncii britanice HSBC, a ajutat o mulţime de clienţi bogaţi din întreaga lume, inclusiv din România, să se sustragă de la plata taxelor, conform unui raport publicat de International Consortium of Investigative Journalist (ICIJ).
Raportul cuprinde informaţii despre conturi deţinute de 106.000 de clienţi din 203 de state, care au fost dezvăluite de un informator în 2007. Scandalul a izbucnit în urmă cu câţiva ani, dar abia acum au apărut în presă mai multe detalii.
Bancherii îşi sfătuiau clienţii despre cum să ia o serie de măsuri pentru a evita plata taxelor în ţările în care locuiesc. Alteori, unii clienţi le spuneau angajaţilor HSBC că aceste conturi nu sunt declarate în ţara lor.
Iată cum funcționa schema:
– clientul voia să depună în bancă o sumă;
– banca deschidea contul pe numele clientului;
– ulterior, acesta era atribuit unei firme offshore;
– clientului i se aloca apoi un număr unic;
– clientul putea alege cum se va face corespondența: fie va trimite scrisorile la adresa sa, fie banca le va păstra într-o cutie de valori;
– apoi, alegea modalitatea prin care va păstra legătura cu banca: personal sau printr-un intermediar;
– clientul putea declara contul autorităţilor locale şi îşi putea gestiona banii de acasă;
– clientul putea să meargă personal în Elveţia şi să facă tranzacţii de acolo;
– banca ţinea separat datele personale ale clientului de cele aferente contului.
HSBC recunoaşte că au existat clienţi care au profitat de secretul bancar al Elveţiei pentru a ţine venituri nedeclarate în conturile băncii.
Conturile offshore nu sunt ilegale, însă multe persoane le folosesc pentru a ascunde venituri față de autorităţile fiscale, ceea ce contravine legii.
Foto: news.softpedia.com
Lasă un comentariu