Microscopie virtuală în context pandemic: Donație din SUA pentru Facultatea de Medicină a UVVG Arad

Microscopie virtuală în context pandemic: Donație din SUA pentru Facultatea de Medicină a UVVG Arad

Universitatea Davis California, SUA, prin departamentul de Patologie al Facultății de Medicină a donat Universității de Vest „Vasile Godiș” din Arad o bibliotecă digitală conținând 1500 de lame histologice scanate.

Cu ajutorul acestei donații, activitatea practică a studenților din cadrul disciplinelor morfologice – Histologie şi Morfopatologie a Facultății de Medicină – vor putea beneficia de o pregătire practică online, digitalizarea lamelor „clasice” fiind o abordare esențială pentru o activitate mai fiabilă, rapidă și eficientă în domeniul universitar medical, mai ales în context pandemic. Astfel, sute de lame, unele cu cazuri rare şi deosebite, pot fi accesate simultan, fără a mai fi necesară prezența fizică a unui microscop.

Donația a fost pusă la dispoziția Spitalului Clinic Județean de Urgență Arad – reprezentată la întâlnire de directorul medical, dr. Mircea Onel – pentru pregătirea medicilor rezidenți din domeniul Anatomiei Patologice. Această acțiune este integrată într-un context academic de colaborare extinsă între cele două universități, inițiată de dna rector, prof. univ. dr. Coralia Cotoraci în anul 2019.

„La iniţierea relaţiei de colaborare cu Universitatea Davis din California, ne-am bucurat de vizita d-nei prof. Doina Gui, şefa departamentului de anatomopatologie, a d-lui prof. Hooman Rashidi, şeful departamentului de rezidenţiat, hematolog şi specialist în inteligenţa artificială, care ne-a oferit câteva conferințe extrem de interesante pe aceste teme, ultima având loc online săptămâna trecută, şi a d-lui prof. Wilkes, decanul Facultăţii de Medicină UC Davis. Donaţia extrem de valoroasă primită cu această ocazie reprezintă un gest deosebit făcut comunităţii academice a Universităţii de Vest «Vasile Goldiş» din Arad, cu precădere tinerilor care ne vor urma în carieră, studenţi şi rezidenţi” , declară prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, Rectorul UVVG.

În completare, prof. univ. dr. Anca Hermenean, Prorector cercetare științifică și studii doctorale UVVG, a adăugat: „Este o donaţie importantă din punct de vedere ştiinţific, o colecţie de lame scanate care servesc ca material de studiu pentru pregătirea rezidenţilor şi studenţilor în disciplinele morfologice, histologice şi morfopatologie. Acestea ne ajută în pregătirea online şi permite eliminarea microscopului şi interacţiunea în această perioadă de criză pandemică”.

Dr. Mircea Onel, directorul medical al SCJUA a completat: „Mulțumim pentru donația oferită, deoarece de mulți ani avem o bună relație de colaborare și de lucru cu Universitatea de Vest «Vasile Goldiș» din Arad. Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, prin secția clinică – serviciul clinic de anatomie patologică a primit vizita doamnei prof. Gui anul trecut, care s-a concretizat prin această donație de câteva mii de lame care vor asigura instruirea și pregătirea rezidenților, dar și a studenților și a cadrelor medicale”.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.