Mihai Fifor: „Comisia Europeană pune STOP modificărilor legislației electorale făcute de Guvernul Orban“

Mihai Fifor: „Comisia Europeană pune STOP modificărilor legislației electorale făcute de Guvernul Orban“

Comisia Europeană critică dur Guvernul PNL pentru modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri, spune Mihai Fifor, senator al PSD Arad.

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, cere PNL să respecte dreptul european și standardele Comisiei de la Veneția în materie electorală.

„Practic, Comisia Europeană pune STOP modificărilor legislației electorale făcute de Guvernul Orban, care sunt contrare normelor democratice. Nu poți să vii cu câteva luni înainte de alegerile locale să schimbi regulile jocului, numai pentru că te ajută din punct de vedere electoral să obții un procent mai mare la vot. Președintele Comisiei Europene, Ursula van der Leyen, consideră, așa cum ne așteptam, că modificările legislative pe care PNL a încercat să le facă asupra legilor electorale, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, încalcă dreptul european și standardele de bună practică în domeniu ale Comisiei de la Veneția. Prin vocea sa, Comisia Europeană se arată îngrijorată de această tentativă a PNL de a confisca democrația prin modificarea unor elemente esențiale ale sistemului electoral cu puține luni înainte de alegeri. De asemenea, președintele CE apreciază că această tentativă de modificare a legislației electorale naște îngrijorări în privința mecanismelor de control și echilibru care trebuie să existe într-o democrație normală. Din acest moment, PNL trebuie să înceteze imediat orice modificare a sistemului electoral înainte de alegeri. În caz contrar, PNL va porni pe o cale anti-europeană care va genera îngrijorări și reacții severe din partea Comisiei Europene“, declară senatorul PSD Arad Mihai Fifor.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.