Mihai Fifor: „Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna ministrului liberal Florin Cîțu”

Mihai Fifor: „Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna ministrului liberal Florin Cîțu”

Senatorul social-democrat de Arad, Mihai Fifor, critică aspru, după cum declară el, utilizarea deficitului bugetar ca armă de propagandă în mâinile unui ministru de Finanțe liberal, „incompetent și manipulativ precum Florin Cîțu”.

Liderul social democrat adresează liberalilor, în luarea sa de poziție, o serie de întrebări fundamentale, susținându-și, de asemenea, expunerea prin argumente solide ale unor specialiști.

„Deficitul bugetar a devenit o armă de propagandă, în mâna unui ministru al Finanțelor obișnuit să speculeze, încă din perioada în care participa ca angajat al unei bănci, la atacuri asupra monedei naționale. Același lucru se întâmplă și în ultimele săptămâni, domnul Cîțu conducând un nou atac asupra leului, de data aceasta în calitate de reprezentant al Statului Român.În goana după senzațional, ministrul Finanțelor uită să le spună românilor câteva lucruri esențiale, legat de acel mult vânturat deficit bugetar, care a contribuit la prăbușirea leului în doar câteva zile.Probabil aceasta a și fost intenția speculatorului Cîțu. Argumentele specialiștilor ne arată că suntem în fața unei manipulări grosolane a celor de la PNL, care se joacă cu stabilitatea economică și financiară a României, cu o nonșalanță de neimaginat”, declară Fifor.

„În această situație, ar fi de pus câteva întrebări la care cei de la PNL ar trebui să răspundă:

 1. S-a negociat cu Comisia Europeană invocarea şi acceptarea clauzelor care să menţină deficitul ESA la sub 3% din PIB în 2019 și s-a acceptat să fie gonflat deficitul cash cu tot ceea ce însemna plată urgentă către companii, ca şi cum arieratele ar veni doar dinspre stat către privat?
 2. La rectificarea bugetară s-au acordat miliarde de lei rambursări de TVA, despăgubiri ANRP, fonduri de rezervă s.a. S-au făcut verificări analitice pe dosarele de rambursare la TVA, se pot prezenta situaţii exacte? Este acest proces concordant cu principiile prudenței și responsabilității fiscal-bugetare?
 3. Dacă erau găuri în buget, de ce nu s-a mai așteptat o lună plata avansurilor pentru anumite achiziții? Cine suportă declarațiile iresponsabile pe situația bugetară a României, care a dus la deprecierea consistentă a cursului de schimb, generând costuri de finanțare mai mari pentru stat și folosirea a cel puțin 600 de milioane euro din rezerva valutară a României pentru stabilizarea cursului de schimb?
 4. Cine acoperă sumele pe care milioane de români le plătesc în plus pentru credite, în urma deprecierii monedei naționale?”, conchide Mihai Fifor, senator al PSD Arad.

 

 1. DEFICITUL BUGETAR ESTE O CRIMA LA ADRESA ROMANILOR SI A FOST PRODUS DE CIUMA ROSIE,

  Raspunde
 2. DEFICITUL BUGETAR ESTE O CRIMA A CIUMII ROSII LA ADRESA ROMANILOR

  Raspunde
 3. Poate aveti treaba in Teleorman, si noi va retinem !

  Raspunde
 4. Toarșu’ Fiforel, istori ;i filosof de renume mondial și intergalactic (interjudețean).
  1) Ce arierate sunt dinspre privat spre stat bibicule, ca voi ne blocați conturile la 30 de zile dacă nu platim datoriile către lacustele și termitele statului?
  2) Arieratele de la TVA și facturile la PNDL vechi de peste 3 luni sau chiar de peste 6 luni nu trebuiau verificate de bichonul Orlando? Conform legii ca este termen de verificare. Pai de ce nu le-ati verificat Pinocchio? N-ati avut timp ca stateati in vizite cu tanti Veorica?
  3) Avansurile de care vorbesti tu ca fost ministru al Apararii sunt cele pentru rachetele Patriot?
  Pai boule astea erau angajamente de plata pentru 2% din PIB buget la Aparare pe care voi intotdeauna le-ati facut numai pe hartie si ati blocat sau anulat toate achizitiile ca sa trageti teapa ca nu ati luat comisioane si sa va incadrati in deficit! Sau asa v-a sfatuit Putin?
  4) Deprecierea monedei nationale, prabusirea sau catastrofa cum o numesti , este, conform BNR asfel:
  – curs mediu BNR octombrie – 4,7538 (Veorica + Bichonul), curs mediu noiembrie – 4,7683 ( Sica Liberalu + Citu) . Conform site BNR astazi. Depreciere 0,015 lei. Adica un ban jumate. Depreciere 0,01%. Nu stiu daca tu intelegi cifrele astea ca esti poet, dar o depreciere de un ban jumate intr-o luna este jenant sa o numesti catastrofa și prabușire. Prăbușire a fost la economia romana reala in ultimele 3 luni! Și bineinteles un mare succes si o crestere la Comisia de prognoza si la importatori. Sictir la scoala!

  Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.