Mihai Fifor, senator social-democrat, susține că Ministrul Finanțelor, Florin Cîțu, minte când spune că se împrumută mai ieftin decât Guvernul PSD.
Realitatea îl contrazice, iar Guvernul PNL nu doar că se împrumută dublu față de PSD, dar o face și la dobânzi mult mai mari, spune senatorul.
„Într-o lună de zile – 23 decembrie 2019 – 20 ianuarie 2020, opt împrumuturi contractate de Guvernul PNL au avut dobânzi mai mari decât cele percepute la împrumuturi similare făcute de Guvernul PSD. Dacă PSD se împrumuta, în decembrie 2018, cu o dobândă de 3,89 sută, în decembrie 2019, Guvernul PNL a luat împrumuturi cu dobândă de 4,10 la sută. La fel s-a întâmplat și în luna ianuarie 2020, când ministrul Cîțu a împrumutat bani cu dobânzi mai mari cu față de aceeași perioadă a anului trecut. Acest lucru ne arată dezastrul absolut al guvernării PNL, pe care-l vedem și când privim situația deficitului bugetar, ajuns anul trecut la 4,6%, un record negativ pe care nimeni nu l-a egalat în ultimii zece ani. De ce s-a ajuns aici, într-un punct în care ratingul suveran al României a fost retrogradat, dobânzile la împrumuturi cresc și perspectiva austerității devine acută? Din cauza incompetenței actualei guvernări, care duce România spre dezastru, așa cum au făcut-o și predecesorii liberalilor de astăzi, în 2009-2010, când Guvernul Boc-Băsescu tăia salarii și pensii, înregistra deficite bugetare imense și împrumuta zeci de miliarde de euro“, declară Mihai Fifor, senator al PSD Arad.
Romania e un stat falimentar condus de oameni ci inteligenta sub medie. Traim din ce ne dau corporatiile internationale si EU in sponsorizari.
Ca e PNL sau PSD, e aceiasi branza. Oameni fara experienta si avizi dupa un profit rapid
MINCINOSULE AI UITAT DEJA CA PSD 3 ANI DE GUVERNARE A TOT IMPRUMUTAT LA GREU.
Împrumuturile au devenit sarcină UE. Dobânzile țin mai mult de trend, decât de performanțele vreunui guvern. Problema cu banii, în fapt nu sunt aceste împrumuturi. Cheltuiala banilor este testul oricărui guvern. Sau politica acestor cheltuieli. Dacă se pleacă de la o sumă fixă de costuri, înseamnă că acel guvern are datorii către aceia spre care costurile se duc. Spre exemplu: veniturile sunt fix 1000 lei. Costurile de funcționare ale statului depășesc această sumă cu cca 4% , ceea ce ar înseamna că ar trebui să ne împrumutăm cu cca 40 lei. Dacă doar acoperim costuri din buget, fără a investi, înseamnă că dezvoltarea e exclusă. Iar ca efect imediat, în anii următori, va fi nevoie de împrumuturi în buclă, pentru a supraviețui. Un guvern responsabil trebuie să reducă din costuri acolo unde se poate. Și aici e surpriza: La noi nu se reduc, pentru că NU SE VREA. În loc să se reducă la securiști, ele cresc chiar acolo, în timp ce prostimii i se dau teme false precum pensii speciale. Informați=vă ce înseamnă în sumă totală aceste pensii, și câți bani se dau serviciilor de informații. Asta doar pentru a înțelege ce votați.