Mihai Fifor: Ministrul Boloș va trebui să dea niște explicații

Mihai Fifor: Ministrul Boloș va trebui să dea niște explicații

Președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor, îi cere explicații ministrului Muncii îl legăturăcu ordonața de urgență despre care social-democratul arădean spune că ar fi agitat spiritele în ultimele zile.

„Să ne lămurim: ordonanța fantomă care agită apele de câteva zile, este făcută exclusiv de ministrul Boloș și de PNL. Premierul Ciolacu, vicepremierul Neacșu și, în general, reprezentanții PSD au aflat de acest document din presă.

Prin urmare, este o mare minciună că vicepremierul Marian Neacșu ar fi participat la elaborarea acestui document. Documentul este o producție exclusivă a PNL, iar premierul Ciolacu va face ordine în această chestiune. În mod cert, actul normativ va fi modificat substanțial.

Mai multe măsuri vor fi eliminate pentru că sunt total inadecvate și va exista o discuție în care ministrul Boloș va trebui să explice ce a avut în vedere când a scris acest act normativ. În ceea ce privește Pilonul II de pensii, Ministerul Muncii a precizat în mod public că nu a elaborat, nu a inițiat și nici nu a primit spre analiză un astfel de proiect cu privire la cota de contribuție din Pilonul II. Această chestiune va fi discutată în Coaliție și în Guvern.  În PNRR NU există o precizare explicită privind anul 2024 pentru creșterea cotei de contribuție din Pilonul I în Pilonul II. Precizarea din jalon se referă la Strategia fiscal-bugetară, care într-adevăr, pentru intervalul 2021-2023, avea în vedere creșterea cotei de contribuție în Pilonul II de la 3,75 pp. la 4,75 pp.

Pentru îndeplinirea jalonului din PNRR s-a emis OUG 23/2022 care prevede creșterea cotei de contribuție în Pilonul II de la 3,75 pp la 4,75 pp. Însă, în momentul elaborării acelei Strategii, nu începuse nici războiul din Ucraina și nici criza energetică și nu aveam încă o inflație globală galopantă.

Deci, având în vedere acest aspect, precum și faptul că măsura luată prin OUG 23/2022 nu a intrat încă în vigoare, atunci se poate analiza posibilitatea unei amânări pentru a nu pune o presiune suplimentară pe buget”, precizează președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

Sursa foto: PSD Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.