Mihai Fifor: „PSD a cerut intervenția Avocatului Poporului pe OUG privind alegerile anticipate, o ordonanță profund antidemocratică“

Mihai Fifor: „PSD a cerut intervenția Avocatului Poporului pe OUG privind alegerile anticipate, o ordonanță profund antidemocratică“

PSD a cerut oficial Avocatului Poporului să conteste la Curtea Constituțională ordonanța de urgență dată de Guvernul Orban prin care PNL și Iohannis vor să impună anticipate.

Senatorul social-democrat arădean Mihai Fifor susține că această OUG modifică profund antidemocratic legea electorală, în flagrantă contradicție față de principiile și recomandările europene în materie.

 „Determinarea PSD de a readuce normalitatea democratică și de a impune respectarea legii este categorică. În acest sens, președintele interimar Marcel Ciolacu a trimis, în numele PSD, o scrisoare oficială către Avocatul Poporului, prin care solicităm de urgență atacarea acestei ordonanțe profund antidemocratice. La Senat, această ordonanță este deja în dezbatere de urgență, iar PSD a anunțat că va vota pentru respingere, dat fiind conținutul ei profund nociv care încalcă standardele electorale. Prin această ordonanță, PNL dorește să modifice componența birourilor electorale, cu mai puțin de un an înainte de alegeri, lucru considerat de Comisia de la Veneția ca un mare risc împotriva stabilității dreptului electoral. De asemenea, PNL dorește să modifice modul de repartizare a mandatelor, ceea ce reprezintă o schimbare structurală a sistemului electoral propriu-zis, iar Comisia de la Veneția arată că astfel de modificări nu ar trebui făcute cu mai puțin de un an înainte de alegeri”, susține Fifor.

„Nu în ultimul rând, se modifică dimensiunea unei circumscripții electorale, prin suplimentarea mandatelor alocate circumscripției «Străinătate». Prin această decizie, partidul aflat la putere își creează un avantaj competițional plasând mai multe mandate într-o circumscripție electorală în care speră să obțină mai multe voturi. Este un alt risc major al democrației vizat în mod expres de Comisia de la Veneția. De altfel și-n dialogul avut la Bruxelles de președintele interimar al PSD cu lideri/parteneri europeni s-a evidențiat abuzul de putere al PNL și deciziile luate contra Constituției României și recomandărilor Comisiei de la Veneția“, declară Mihai Fifor, senator al PSD Arad.

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.