Mihai Fifor: Sprijin fără precedent pentru fermierii români

Mihai Fifor: Sprijin fără precedent pentru fermierii români

Guvernul Ciolacu este pregătit să protejeze fermierii români, indiferent care va fi decizia Comisiei Europene, anunță președintele PSD Arad, deputatul Mihai Fifor.

„România a solicitat Comisiei Europene, alături de alte 3 state europene – Polonia, Ungaria, Slovacia – prelungirea până cel puțin la finalul anului a interdicțiilor asupra importului (tranzitul e permis!) de cereale din Ucraina. Comisarul European pentru Agricultură s-a pronunțat favorabil asupra acestei solicitari. Guvernul Ciolacu acorda fermierilor o subvenție suplimentară la carburant.  Cei 2 lei suplimentari pe litrul de motorină se adaugă celor 1,63 lei/l din subvenția standard. În principal este vorba de aceeași fermieri care au fost afectați de importurile de cereale din Ucraina, adică care au cultivat cel puțin un hectar de porumb, orz, floarea-soarelui și/sau rapiță, indiferent de forma de organizare. Acest sprijin fără precedent va ajunge la peste 360.000 de fermieri.

Bugetul total alocat este de 305 milioane de lei (61,6 milioane de euro), atât din bani europeni – fondul de sprijin în contextul Ucraina – cât și din bugetul național.

Programul Tomata

În cadrul Programului Tomata se suplimentează bugetul cu 65 de milioane de lei pentru a asigura susținerea integrală promisă pentru toți cei 20.088 (număr record!) de solicitanți eligibili înscriși.

Fiecare va primi câte 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de tomate cultivate în spatii protejate.

Incontestabil, programul Tomata e un mare succes.

Consumul de tomate a crescut cu 18%, de la 38,3 kg/locuitor/an în 2016, la 45,1 kg/cap/an în 2021, an pentru care avem date definitive de la INS.

Producția internă a crescut cu 20%, în timp ce importurile au crescut în aceeași perioadă cu doar 9%. Exportul de tomate românești a crescut de aproape 4 ori.

Guvernul Ciolacu a aprobat astazi normele pentru Programul InvestAlim:

Este un program de mare importanță națională, care asigură peste 590 de milioane de euro, în următorii 4 ani, pentru înființarea de unități de procesare în România a materiilor prime agricole.

Obiectivul esențial este ca să ne producem la noi în țară cât mai multe alimente posibil și să importăm cât mai puține. Într-o lună de zile se va deschide sesiunea de depunere a ofertelor.”, precizează deputatul Mihai Fifor (foto).

Sursa foto: PSD Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.