Milioane de oameni O PLÂNG! A murit un SIMBOL EUROPEAN

Milioane de oameni O PLÂNG! A murit un SIMBOL EUROPEAN

Francezii, dar nu numai, o omagiază pe Simone Veil, trecută în nefiinţă la vârsta de 89 de ani. Politician de succes şi feministă convinsă, Simone Veil este amintită ca o sursă de inspiraţie.

Ea a fost o supravieţuitoare a lagărelor naziste, a devenit apoi prima femeie ministru al Franţei şi a fost cea care a legalizat întreruperea sarcinii în 1974.

Prima femeie devenită ministru în Franţa, Simone Veil a fost spre finalul vieţii un politician iubit de toţi oamenii, lucru aproape imposibil în Hexagon. Ea a devenit cunoscută în 1974, după ce parlamentarii au aprobat legea care îi poartă numele şi care a legalizat avortul.

Decizia a fost una istorică pentru că avortul era ilegal încă din 1920, iar votul a divizat profund societatea.

La momentul respectiv, votul a provocat reacţii de furie din partea extremei dreapta, care a comparat acţiunile ei cu cele ale naziştilor. Un lucru extrem de dureros pentru Simone, care a fost deportată în lagărul de la Auschwitz la vârsta de 16 ani, acolo unde şi-a pierdut mama şi sora. Tragedia a marcat-o pe viaţă şi a făcut-o să lupte pentru o Europă unită.

Veil a fost, printre altele, şi preşedinte al primului Parlament European ales prin vot universal. Simone Veil s-a stins ieri din viață, dar acţiunile ei vor rămâne în istorie ca simbol al progresului, fraternităţii şi păcii.

Sursa: Realitatea.net

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.