Ebla a fost un oraș antic, situat în nordul Siriei. Pentru a scoate la iveală cele mai importante secrete antice, arheologii au demarat săpături în situl de aici în 1960. Zece ani mai târziu au fost descoperite o serie de tăblițe extraordinare printre ruinele unui palat antic.
Acestea au devenit cunoscute sub numele de „tăblițele din Elba”. Odată cu trecere anilor și cu înaintarea săpăturilor, arheologii au scos la lumina zilei nu mai puțin de 17.000 de astfel de tăblițe. S-a stabilit că acestea au fost scrise în timpul ultimelor două generații ale orașului Ebla, între anii 2300-2250 î.Hr. Fascinantă nu este atât vechimea tăblițelor, ci informațiile impresionante pe care le conțin acestea, scrie efemeride.ro.
Oamenii de știință au fost șocați atunci când au văzut că limba de scriere folosită este asemănătoare cu ebraica veche, lucru de-a dreptul uimitor pentru că istoria nu precizează nicio legătură certă între civilizația care a trăit pe actualul teritoriu al Siriei și cea a evreilor.
Mai mult de atât, numeroase fapte care se regăsesc și în Biblie sunt relatate cu lux de amănunte în scrierile eblaite. Numele unor personaje importante,precum Adam, Eva, Abarama/Abraham, Bilha, Ismael, Esau, Mihail, Saul și David sunt descrise ca și cum ar fi trăit în acel oraș. În plus, numele orașelor antice, Astarteelor, Sinai, Ierusalim, Hațor, Lachiș, Meghido, Gaza, Iope, Ur, și Damasc sunt menționate în diverse tăblițe.
Giovanni Pettinato, un specialist de origine italiană, susține că tăblițele din Ebla aduc în lumina reflectoarelor o poveste fascinantă care se regăsește în Geneză, capitolul 14. Cei mai mulți dintre teologi erau de părere că victoria lui Abraham asupra lui Chedorlaomer, doi regi ai Mesopotamiei, nu era decât o simplă legendă, iar orașele Sodoma, Gomora, Adma, Zeboim și Zoar au fost pure invenții, dar tăblițele confirmă veridicitatea acestei întâmplări.
Un alt aspect de luat în seamă este celebrul imn al creației. Istoricii ne învață că civilizația din Ebla nu a avut nicio legătură cu nicio religie. Ea s-a supus păgânismului, iar zeii supremi au fost Dagan, Baal și Ishtar. Cu toate acestea, în imnul creației se amintește de către un Dumnezeu atotputernic, care a creat pământul, a făcut lumină zilei, natura și apoi omul.
rar un titlu atat de contradictoriu cu textul articolului. practic tot textul vorbeste despre veridicitatea Bibliei, iar in titlu apare termenul „miniunile religiei”. avem doua variante: fie autorul este un adversar inversunat al crestinismului fie nu a inteles NIMIC din ce tradus de pe undeva …. cred ca redactia trebuie sa se lamureasca
Gafa asta o egaleaza pe una de pe vremea lui Ceausescu, cand in ziarul Flacara Rosie a aparut urmatorul titlu: Schimb de masaje intre Tovarasul Nicolae Ceausescu si… Tirajul a fost ars, dar cateva sute de exemplare au scapat pe piata.