Ministerul Sănătății vrea să IMPUNĂ izolarea la domiciliu sau la SPITAL pentru MAI MULTE BOLI. Care sunt acestea

Ministerul Sănătății vrea să IMPUNĂ izolarea la domiciliu sau la SPITAL pentru MAI MULTE BOLI. Care sunt acestea

Românii ar putea fi obligați să stea în izolare la domiciliu sau la spital și pentru alte boli, pe lângă cei infectați cu coronavirus.

Potrivit unui nou proiect de lege inițiat de Ministerul Sănătății care se află în prezent în dezbatere publică, urmează aprobarea lista bolilor grave contagioase pentru care se va institui izolarea la domiciliu sau într-o unitate spitalicească.

De remarcat că unele dintre aceste boli pot fi prevenite prin vaccinare și sunt incluse în schema națională de imunizare în țara noastră, dar care nu este încă obligatorie. Este vorba, de exemplu, despre rujeolă sau gripă.

„O boală ca rujeola evoluează o săptămână, maxim două, în majoritatea cazurilor, sunt și persoane care au nevoie de spitalizare, dar vorbim și de decese. La tuberculoză, oamenii, după câteva săptămâni de tratament în spital, pot să continue tratamentul acasă și nu mai este contagioasă pentru cei cu care vine în contact. Lucrurile astea sunt cuantificabile și cred că nu sunt altceva decât niște măsuri care pot să protejeze comunitățile în care trăim de răspândirea unor boli transmisibile”, a declarat Alexandru Rafila, reprezentantul României la OMS.

Potrivit noii inițiative legislative, lista bolilor infectocontagioase propusă de Institutul Național pentru Sănătate Publică pentru care se instituie izolarea persoanelor la domiciliul, la locaţia declarată de acestea sau, după caz, în unităţi sanitare sau în locaţii alternative ataşate acestora, este:

1. Poliomielita
2. Difteria
3. Rujeola
4. Pertussis
5. Febra tifoidă
6. Febra paratifoida
7. Boala meningococică (MCSE)
8. Tuberculoza pulmonara cu microscopie pozitiva
9. Antrax pulmonar
10. Rabia umana
11. Holera
12. Pesta
13. Variola / varioloidul
14. Gripa umana cauzata de un nou tip de virus gripal
15. Cazuri umane de gripa aviara inalt patogena
16. Febra hemoragica Lassa
17. Ebola
18. Febra hemoragica Marburg
19. Febra hemoragica Crimeea Congo
20. Febra galbena
21. Nipah
22. SARS
23. MersCov
24. SarsCov2
25. Boala cauzata de un agent patogen infectios necunoscut/emergent

  1. Tot mai multe tendințele de a încălca drepturile fundamentale ale cetățenilor. Dacă spitalele din România ar fi ca și cele din Germania, sau măcar la nivelor celor din Ungaria, măsura ar fi de înțeles. Dar câtă vreme majoritatea spitalelor din România sunt antecamere ale morgilor, orice inițiativă de acest fel este abuzivă. În concluzie, cetățeanul poate să pună mâinile pe piept, dar numai după ce a votat

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.