Ministrul rus de Externe: Criza din Ucraina îşi are originile la BUCUREȘTI, în 2008

Ministrul rus de Externe: Criza din Ucraina îşi are originile la BUCUREȘTI, în 2008

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, susţine că situaţia conflictuală din Ucraina îşi are originile în summit-ul NATO care a avut loc la Bucureşti, în aprilie 2008, când NATO a afirmat că Ucraina şi Georgia ar trebui să facă demersuri pentru a se apropia de Alianţa Nord-Atlantică.

„Originile crizei actuale provin din aprilie 2008, din timpul summit-ului NATO din Bucureşti, când liderii NATO au afirmat că Georgia şi Ucraina urmează să se alăture NATO”, a declarat oficialul rus.

După părerea lui Lavrov, intrarea în NATO a Ucrainei şi Georgiei ar fi o ameninţare critică la securitatea naţională a Rusiei, ceva ce regimul de la Moscova pur şi simplu nu va accepta, scrie Russia Today.

„Încercările de a trage Ucraina în NATO ar fi ceva negativ pentru întregul sistem de securitate european, iar noi am fi categoric împotriva acestui lucru”, a mai spus Lavrov.

În timp ce Rusia nu are obiecţii referitoare la aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană, în condiţiile în care ucrainenii ar accepta în totalitate repercusiunile economice care ar urma, schimbarea statutului militar neutru al Ucrainei este de neconceput pentru Moscova, luând în considerare faptul că NATO şi-a încălcat promisiunile de a nu înainta cu trupele militare spre graniţele ruseşti, a mai spus Lavrov.

Moscova crede că în Ucraina operează mercenari ai unei firme militare private din SUA, care ajută forţele guvernamentale de la Kiev să lupte împotriva separatiştilor.

„Aşteptăm răspunsuri, pentru că noi avem suspiciuni puternice că informaţia ar putea fi adevărată”, a declarat Lavrov, după ce, săptămâna trecută, o publicaţie germană a scris să peste 400 de mercerani americani operează în sud-estul Ucrainei alături de armata guvernului de la Kiev.

Pe de altă parte, nici Georgia nu cedează presiunilor Rusiei. Preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, a anunţat, miercuri, că Georgia va semna Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană pe 27 iunie, în aceeaşi zi cu Republica Moldova.

„Georgia este o ţară liberă şi democratică, care ar trebui să ia propriile decizii. Niciun fel de presiune externă nu trebuie să schimbe acest lucru”, a spus oficialul european, referindu-se la Rusia.

Foto: neurope.eu

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.