Mircea Purcaru afirmă că DNA se împotriveşte din răsputeri unei reale independenţe a justiţiei

Mircea Purcaru afirmă că DNA se împotriveşte din răsputeri unei reale independenţe a justiţiei

Mircea Purcaru, vicepreşedinte al ALDE Arad, este de părere că amendamentul la Legea CSM privind anchetarea magistraţilor doar cu acordul secţiei de judecători sau procurori din Consiliul Superior al Magistraturii este un pas important spre depolitizarea justiţiei.

„Opoziţia, în frunte cu Monica Macovei, care a predat justiţia în mâinile lui Traian Băsescu, ţipă că PSD-ALDE vor să afecteze independenţa justiţiei, să o subjuge politic. Când, de fapt, coaliţia de guvernare doreşte exact invers, să scoată justiţia de sub control politic, să nu o mai lase la mâna sistemului, care o foloseşte ca armă împotriva adversarilor politici. Concret, amendamentul adoptat prevede că «Efectuarea în continuare a urmăririi penale fată de un judecător sau procuror pentru infracţiuni săvârşite în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea se poate dispune numai după încuviintarea Secţiei pentru judecători sau procurori». Până acum era necesar aviz de la CSM doar pentru reținerea și arestarea preventivă a unui magistrat. S-ar putea spune că, într-un fel, s-ar restrânge posibilitatea urmăririi penale a unor judecători sau procurori care comit fapte penale, însă eliminarea posibilităţii de şantajare şi ameninţare a acestora la comandă politică este un câştig incomparabil mai important”, afirmă Mircea Purcaru.

„Sigur că DNA, de pildă, care s-a obişnuit să aibă puteri discreţionare, să facă dosare penale judecătorilor care nu răspund la comenzi, chiar şi ofiţerilor SRI, mai exact, oricui, se împotriveşte din răsputeri oricărei iniţiative de impunere a unei reale independenţe a justiţiei. Sper că, în continuare, coaliţia de guvernare va adopta legile atât de necesare, în ciuda presiunilor imense şi ameninţărilor din interior şi din exterior”, a mai declarat vicepreşedintele ALDE Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.