MOBILIZARE! Rezerviștii români au primit ORDINE DE CHEMARE la UNITATE!

MOBILIZARE! Rezerviștii români au primit ORDINE DE CHEMARE la UNITATE!

Mai mulţi rezervişti români au primit acasă ordine de chemare la unitățile militare sau la alte structuri aflate în subordinea Ministerului Apărării Naționale şi Ministerului Afacerilor Interne.

În Botoșani, spre exemplu, cei care au efectuat stagiul militar obligatoriu, au primit ordine de chemare la unitățile militare, fiindu-le solicitate și acte medicale pentru a li se vedea starea de sănătate.

Oficial, aceste convocări se efectuează pentru verificarea situației rezerviștilor în vederea actualizării bazei de date.

Ei vor să facă un exercițiu de mobilizare ca să vadă în cât timp se prezintă rezerviștii la unitate, probabil cheamă și pe cei care nu au făcut armată. Dar pot fi mobilizați că sunt șefi ai unor agenți economici care au mașini care le pot pune la dispoziție. Și vor veni 20 de ofițeri de la București care vor face instruirea”, a declarat prefectul de Botoșani Costică Macaleți.

Structura care a emis ordinele de chemare este Centrul Militar Județean, același care ar trebui să aibă o evidență clară a rezerviștilor din județ.

Ministerul Apărării Naţionale a publicat la finalul lunii aprilie în Monitorul Oficial modelul certificatului medical pe care toţi tinerii sunt obligaţi să îl prezinte la recrutare, pe timpul mobilizării sau al stării de război. Potrivit prevederilor legale, în cazul mobilizării, stării de asediu sau război, toţi bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani sunt obligaţi să îşi îndeplinească serviciul militar. Publicarea acestor prevederi legale a venit într-un moment de criză în Europa, în contextul tensiunilor existente între Ucraina și Rusia.

Potrivit Ordinului Ministerului Apărării Naţionale M.113/2013, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312 din 28 aprilie 2014 şi care a intrat în vigoare la aceeaşi dată, a fost aprobat modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie, care urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare.

Potrivit art. 5 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populaţiei pentru apărare, la declararea mobilizării şi a stării de război sau la instituirea stării de asediu, îndeplinirea serviciului militar în calitate de militar în termen devine obligatorie pentru bărbaţii cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani, care îndeplinesc criteriile pentru a îndeplini serviciul militar.

De asemenea, în noul model al certificatului medical se menţionează că tinerii vor trebui să îşi facă analize pentru a se verifica dacă au heptatita B şi C.

Formularele certificatelor medicale se vor pune la dispoziţia medicilor de familie prin Ministerul Sănătăţii, la instituirea/declararea stării de asediu, mobilizării sau stării de război.

Ordinului MApN nr. M.113/2013 a intrat în vigoare pe 28 aprilie 2014, dată de la care Ordinul MapN nr. M.47/2007 a fost abrogat.

La începutul lunii mai, Ministerul Apărării Naționale (MApN) a infirmat categoric faptul că există un proces de mobilizare a rezerviștilor sau de recrutare a tinerilor, potrivit unui comunicat de presă.

„Documentul la care se face referire, ordinul comun publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 312, din 28 aprilie 2014, actualizează modelul certificatului medical eliberat de medicul de familie ce urmează să fie prezentat de tineri la comisia locală de recrutare-încorporare, pentru efectuarea vizitei medicale. Acest demers este unul legal, în conformitate cu articolul 27 din Legea nr. 446/2006 privind pregătirea populației pentru apărare, cu modificările și completările ulterioare, care prevede în mod expres obligativitatea stabilirii unui model unic pentru acest tip de document, se arată în comunicatul MApN.

Potrivit acestuia, certificatul este unul similar cu cel al soldaților și gradaților profesioniști, iar măsura legislativă nu are nicio legătură cu eventuale evoluții în mediul de securitate din vecinătatea țării noastre.

„Referitor la aprecierile privind capacitatea operațională a Armatei sau implicarea României în vreun act militar pe teritoriul Ucrainei, Ministerul Apărării Naționale precizează că acestea sunt speculații și trebuie evitată căderea în capcana unui război psihologic. Armata României este în măsură să-și îndeplinească îndatoririle stabilite prin Constituție, pentru asigurarea securității naționale și îndeplinirea obligațiilor internaționale asumate de România în plan militar”, mai informează MApN.

Foto: Facebook

  1. sa lupte ei guvernantii ca ei fura. eu muncesc nu am timp de prostii

    Raspunde
    • cind incepe razboiul tu handi nu mai ai unde sa mergi la munca desteptule care esti tu destept! du-te sa nu te vada nimeni ce comentariu @destept@ ai pus

      Raspunde
      • sa duca la razboi guvernanti romaniei de cacat care au mi de euro salari tara lu peste prajit toti hoti furaciosi cine se duce sa apere asa ceva ce mia dat mie romania lu peste prajit datori de plata si taxe la stat sa duca aia care are mi de euro chiama rezervisti dar o ia an mana ca sant plecati majoritatea an afara si nu exista lege sa ai cheme la poftele guvernului de cacat poate da o bomba rusi si va duceti dracu cu romania voastra cu tot huooo

        Raspunde
  2. Alo…!!! Ziaru’ lu’ Peste Prajit..!! Nu mai panicati lumea!! Nu va porni nici un razboi…. !!

    Raspunde
  3. Asa l-au dus si pe bunicul meu pe front. Direct de la plug. Trasni-air D-zeu de politicieni si samanta lor.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.