Mona Muscă, Vasile Popovici, Adriana Babeți și Ivana Mladenovic, printre invitații speciali ai primei ediții One World Romania la Arad

Mona Muscă, Vasile Popovici, Adriana Babeți și Ivana Mladenovic, printre invitații speciali ai primei ediții One World Romania la Arad

One World Romania își însoțește deseori proiecțiile de filme cu dezbateri cu invitați speciali, iar prima ediție a festivalului One World Romania la Arad, care se va desfășura între 6 și 8 decembrie 2019 la Cinema Arta, nu va face excepție de la regulă.

Deoarece în 2019 se împlinesc 30 de ani de la dezintegrarea unei mari părți din blocul comunist odată cu răsturnarea dictaturii lui Nicolae Ceaușescu în România, cu căderea Zidului Berlinului sau cu primele alegeri libere din Cehoslovacia și Polonia, ediția din Arad a festivalului One World Romania va aduce în prim-plan mărturiile unor personalități artistice și politice care au traversat perioada respectivă și ale căror amintiri sunt de acum documente istorice.

Despre dificila perioadă de tranziție spre democrație ne va vorbi Mona Muscă, în prezent retrasă din politică, după o carieră prolifică în care a fost ministru al Culturii, membru în multiple comisii ale Camerei Deputaților, vicepreședinte al Partidului Național Liberal și inițiatoarea mai multor legi care au jucat un rol fundamental în democratizarea societății românești, precum legea care prevede transparența și accesul la informațiile de interes public sau cea care oferă protecție victimelor violenței domestice. O experiență politică bogată și o implicare activă în anii ’90 și 2000 îl caracterizează și pe Vasile Popovici: deputat în anii ‘90, fost ambasador al României în Portugalia și în Maroc, el este totodată, scriitor, critic literar și profesor universitar. Amândoi vor fi la Arad vineri 6 decembrie, de la ora 19, chiar la evenimentul de deschidere a festivalului, pentru a răspunde întrebărilor publicului legate de acea perioadă și de ramificațiile sale în prezent.

Vivi Drăgan Vasile, unul dintre cei mai importanți directori de imagine ai ultimelor decenii, care a lucrat atât în perioada comunistă, cât și alături de regizorii Noului Val, a realizat împreună cu colegii lui de generație, Stere Gulea și Sorin Ilieșiu, documentarul „Piața Universității – București”, pe care vi-l prezentăm la Arad. În acest film, realizatorii au încercat să ofere publicului o perspectivă reală asupra protestelor din Piața Universității, nu versiunea distorsionată de media vremii. Vivi Drăgan Vasile va fi alături de noi sâmbătă, 8 decembrie, la Cinema Arta, pentru a ne dezvălui mai multe despre momentul respectiv. La dialog vor participa și Adriana Babeți și Indrei Rațiu. Adriana Babeți este scriitoare, critic literar, eseist și traducător, cunoscută pentru romanul său Femeia în roșu, apărut la începutul anilor ‘90. Acesta, considerat astăzi un vârf al literaturii postmoderne române, a fost interzis de regimul comunist pe baza unor acuzații de „formalism” și a putut fi publicat abia după Revoluție. Indrei Rațiu a fost jurnalist la BBC și London Evening Standard și co-fondator al Fundației române pentru patrimoniu Pro Patrimonio și al Centrului Rațiu pentru democrație. Apărarea valorilor democratice este o trăsătură de familie în cazul lui Indrei Rațiu: el va vorbi pe larg publicului brașovean despre tatăl lui, Ion Rațiu, candidatul din partea Partidului Țărănist la primele alegeri prezidențiale libere din istoria României.

Prima ediție a festivalului One World România la Arad va prezenta de asemenea o serie de documentare de scurtmetraj realizate în prima jumătate a anilor ‘90 care reprezintă tentative de a debarasa această formă cinematografică de asocierea cu comenzile ideologice dictate de fostul regim. Florin Iepan, cineast român specializat în filmul documentar, care a lucrat de-a lungul timpului la Sahia Film, Pro Tv și TVR, și a fondat în anii ‘90 una dintre primele companii independente de producție de documentare din România, ne va relata mai în detaliu cum a decurs acest proces. Lavinia Betea, profesor de psihologie socială şi politică la Universitatea „Aurel Vlaicu“ din Arad, istoric, autoarea unor volume importante despre comunismul românesc, şi redactor-şef al Revistei Internaţionale de Psihologie Politică Societală, va contribui de asemenea la discuție, aducând o perspectivă academică și temeinic documentată.

O perspectivă formulată simultan din interior și din exterior despre amprenta lăsată de regimul comunist asupra cetățenilor de rând o reprezintă filmul „DUPĂ TĂCERE ceea ce nu e rostit nu există?” de Vanina Vignal. Născută în Franța, absolventă a Școlii Internaționale de Teatru și Mișcare Jacques Lecoq, Vanina Vignal a ajuns la Iași pentru a juca într-o piesă de teatru. De atunci își împarte viața profesională între România și Franța, traducând scenarii sau filme din limba romană în limba franceză și făcând selecția și programarea, împreună cu Andrei Rus, pentru Festivalul Internațional de Film Documentar și Drepturile Omului One World Romania și, în timpul anului, pentru Cineclub OWR. În filmul „După tăcere”, care va fi proiectat sâmbătă, 8 decembrie, de la ora 17.30, la Cinema Arta din Arad, în prezența cineastei, Vanina Vignal își observă cea mai bună prietenă, o româncă pe nume Ioana, și se întreabă pe această cale „cum faci să trăieşti după dictatură când dictatura asta, într-un fel, o ai în tine”.

În ultima seară a primei ediții One World la Arad, la Cinema Arta, va avea loc avanpremiera filmului Ivanei Mladenovic, „Ivana cea groaznică”, premiat la Locarno, în prezența regizoarei și a colaboratorilor săi apropiați, Ana Szel și Andrei Dinescu. Ivana Mladenovic este originară din Serbia și s-a mutat în România pentru a studia cinematografia. Filmele ei primesc recunoaștere internațională încă din perioada facultății. Atât „Turn Off the Lights”, primul său documentar, cât și „Soldații. Poveste din Ferentari”, debutul în film de ficțiune, au primit multiple distincții și premii atât în țară, cât și în străinătate. Publicul românesc o mai cunoaște pe Ivana Mladenovic și prin intermediul rolului său în filmul „Inimi Cicatrizate”, realizat de Radu Jude.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.