Moneasa, gazda Congresului Național de Speologie

Moneasa, gazda Congresului Național de Speologie

Stațiunea Moneasa găzduieşte zilele acestea (2 – 6 septembrie 2015) cea de a 43-a ediție a Congresului Național de Speologie, cea mai mare și cea mai importantă întâlnire anuală a speologilor din România, informează Radu Valentin Alexandru, preşedintele Asociației Speologice Speowest Arad.

Congresul Național de Speologie marchează bilanţul unui an de activitate, fiind un forum de exprimare şi dezbatere pe toate domeniile ce ţin de speologie, carstologie sau alte domenii conexe acestora.

Evenimentul este împărțit în două secțiuni, „Precongresul”, în zilele de miercuri, joi și vineri, 2 – 4 septembrie, când se vor organiza vizite la principalele obiective speologice din zonă și Congresul, în zilele de vineri, sâmbătă și duminică, 4-6 septembrie. La eveniment s-au înscris deja peste 200 de participanți din țară, cât și invitați din străinătate.

Pe durata „Precongresului” se vor organiza vizite la obiectivele speologice din Moneasa (Peștera cu Apă de la Moară, Peștera de la Băi, Peștera Liliecilor, Avenele Izoi etc.), cât și la câteva cavități subterane din zona Platoului Carstic Vașcău, aflat la granița județelor Arad și Bihor (Peștera Câmpenescă, Avenul din Fața Iliei și Peștera din Valea Ponoare).

Congresul este găzduit de Hotel Moneasa și cuprinde în program o serie de concursuri și expoziții de fotografie subterană, hărți de peșteră, prezentări multimedia, filme, sesiuni de comunicări, cât și concursuri practice interactive cu tematică speologică.

Festivitatea de deschidere va avea loc în seara zilei de vineri, 4 septembrie, seară dedicată aniversării a 20 de ani de la înființarea Asociației Speologice Speowest Arad. În cadrul Congresului se desfășoară și Adunarea Generală a Federației Române de Speologie și se vor organiza grupuri de lucru pe teme precum salvaspeo, educație speologică, protecția mediului etc.

Anul acesta, Congresul Național de Speologie este organizat de către Asociația Speologică Speowest Arad sub egida Federației Române de Speologie cu sprijinul Consiliului Județean Arad, Primăriei Comunei Moneasa, Centrului Cultural Județean Arad și a Serviciul Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad.

Speologie Moneasa 3 Speologie Moneasa 1

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.