Mormântul unei vrăjitoare din „mileniul întunecat” a fost descoperit pur întâmplător în timpul săpăturilor făcute la centura ocolitoare a municipiului Carei, arheologii dându-şi seama abia acum, după câţiva ani, de importanţa celor găsite.
Descoperirea senzaţională i-a uimit până şi pe arheologi, întrucât nimeni nu se aştepta la un cimitir gepidic în zonă, cu atât mai mult, cu cât piesele descoperite în mormânt sunt foarte valoroase. Este vorba despre pandantive cu ciocanul zeului Thor şi nodul lui Hercule.
Arheologul Robert Gindele, din cadrul Muzeului Judeţean Satu Mare, a declarat, pentru Agerpres, că mormântul a fost descoperit în urmă cu câţiva ani în timpul lucrărilor la centura Careiului, însă abia acum şi-a dat seama de cât de important este, când a studiat foarte atent obiectele găsite.
Conform arheologilor, la Carei a fost descoperit un cimitir gepidic, din secolul al VI-lea, ce ar putea avea şi 1 000 de morminte. Până acum s-au făcut săpături la doar 28 de morminte, iar arheologii cred că ar putea fi descoperite lucruri uluitoare în zonă.
Piesele găsite sunt foarte rare, arheologii găsind referiri doar la vikingi.
„Aceste piese sunt foarte foarte rare, nici n-am găsit analogii pentru ele. Cel mai important este acest pandantiv, Zeul Thor, era în mitologia germanică zeul fulgerului, zeul puterii, avea un ciocan în mână. Sunt filme multe, sute, mii care se cunosc. Acum avem descoperit la noi un simbol al acestei zeităţi Thor. Analogii sunt câteva, din os, în spaţiul nostru, dar chihlimbar deloc nu am găsit. Singura analogie pe care am găsit-o este mai târzie, doar la vikingi, am găsit o fabrică-manufactură de asemenea pandantive a ciocanului lui Thor. Asta era mai târziu, la 200 de ani distanţă de mormantul gepidic de la Carei”, a precizat Robert Gindele.
Despre femeia-vrăjitoare deocamdată nu se ştie mare lucru, dar se bănuieşte că rolul ei fusese unul foarte important în societatea gepidică.
Thor nu are nici o legătură cu Hercule. Thor la germanici și la vikingi, iar Hercule la greci si romani. Aveți grijă nu încurcați borcanele.
Deși gepizii erau germani și se rugau la celași Thor al vikingilor, cele două popoare nu sunt una și aceeași. Gepizii sunt invadați de Avari in anul 567.
Vikingii apar la aproximativ 200 ani mai târziu, deși ei stabilesc comerț cu cnezatele slave de la Novgorod și Kiev și călătoresc cu corăbiile lungi pe cursul râurilor mari, posibil să fi ajuns și pe la Carei, dar puțin probabil. Poate materialul găsit a circulat prin negoț, astfel ajungând în zona Careiului.
Ziaristi de mizerie, ce se zice la TV de mormintele gasite si ce balavragiti voi…
Bhuuubhuubhubhu…
A-ti fost blestemati :)))