Muncești în Italia și ți-ai cumpărat o locuință acolo? Poți beneficia de BANI PENTRU MOBILĂ! Ce trebuie să faci!

Muncești în Italia și ți-ai cumpărat o locuință acolo? Poți beneficia de BANI PENTRU MOBILĂ! Ce trebuie să faci!

Cuplurile tinere care au achiziționat în anul 2015 o locuință sau cele care o vor face până la sfârșitul acestui an pot solicita din partea statului un ajutor fiscal numit bonus pentru mobilă.

Acesta reprezintă, de fapt, o reducere a impozitului pe veniturile persoanelor fizice („l’imposta sul reddito delle persone fisiche” – IRPEF) cu 50% din cheltuielile generate de achiziția de mobilă nouă destinată mobilării locuinței achiziționate.

Reducerea impozitului se acordă doar pentru mobila achiziționată pe parcursul anului 2016.

De acest bonus pot beneficia:

  • cuplurile care s-au casătorit oficial în anul 2016;
  • cuplurile în care partenerii conviețuiesc de peste trei ani. Este necesar, totodată, ca cel puțin unul dintre membrii cuplului să aibă vârsta mai mică de 35 de ani.

Pentru a avea dreptul de a solicita acest bonus, cuplul trebuie să fie în posesia unui spațiu de locuit, obținut printr-un contract cu titlu oneros sau cu titlu gratuit.

Pentru a beneficia de acest bonus, la cele două condiții enumerate anterior se mai adaugă și următoarele:

  • spațiul de locuit să fie achiziționat în perioada ianuarie 2015 – decembrie 2016;
  • acest spațiu trebuie să fie domiciliul (locuința principală) cuplului și această destinație trebuie să fie atestată pentru anul 2016.
    În caz particular, pentru spațiile de locuit achiziționate în cursul anului 2016, stabilirea acestuia ca locuință principală (domiciliu) se poate face până în momentul depunerii declarației de venit pe anul 2016, declarație ce se va depune în anul 2017.

Reducerea impozitului se aplică pentru cheltuielile efectuate în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2016 pentru achiziționarea mobilei destinate domiciliului cuplului, dar nu și a electrocasnicelor mari.

Reducerea impozitului se acordă doar pentru achiziția de mobilă nouă.

Pe lângă o serie de elemente de mobilier (paturi, noptiere, dulapuri, servante, mese, scaune etc.), se mai pot achiziționa și saltele, dar și corpuri de iluminat ce sunt integrate în mobilier sau îl completează.

Nu este acceptată achiziția de uși, parchet, perdele, draperii sau alte accesorii.

Reducerea de 50% se aplică la o sumă maximă de 16.000 de euro și este impărțită în zece tranșe anuale egale.

Atunci când sumele cheltuite pentru achiziția de mobilă sunt mai mari de 16.000 de euro, reducerea se va calcula la această valoare maximă și se va distribui între cei doi membri, în raport cu valoarea achiziției pe care o va comunica fiecare autorităților fiscale prin intermediul declarațiilor de venituri aferente anului fiscal 2016.

O condiție suplimentară pentru acordarea acestui bonus este ca plățile să se realizeze prin transfer bancar sau prin plata cu cardul (de debit sau de credit). Nu este permisă plata prin cec, numerar sau alte metode de plată.

Pentru a dovedi achiziția făcută, solicitantul trebuie să păstreze și să prezinte următoarele documente:

  • chitanța primită la transferul bancar;
  • chitanța de confirmare a tranzacției (pentru plățile cu cardul de debit sau credit);
  • extrasul de cont;
  • facturi în care sunt menționate natura, calitatea și cantitatea bunurilor și serviciilor achiziționate sau bonurile fiscale.

Sursa: avocatnet.ro

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.