Naşii hoţilor de buzunare, în proces la Berlin

Naşii hoţilor de buzunare, în proces la Berlin

Isi invata copiii sa fure, ii trimit in Europa, iar prada este trimisa in Romania. La concluzia aceasta au ajuns autoritatile germane confruntate cu un val de hotii incepute in 2013. Vineri a avut loc la Berlin prima sedinta a unui mare proces de infractionalitate organizata, care va continua maine, 24 mai.

Pe banca acuzatilor au stat trei cetateni romani de origine roma. Mircea A. (tatal, 42 de ani), Somna C. (42 de ani) si Vasilie C. 21 de ani) sunt de la periferia Iasilor, intr-o comunitate de 350 de persoane. „Pana acum cativa ani, ei au trait in colibe si saracie crunta. Intre timp, au case moderne, masini tari. Bunastare, furata in mod organizat”, scrie Berliner Kurier, numindu-i pe acuzati „Nasii hotilor de buzunare”.

Trei ani a durat ancheta extinsa in toata Europa, in urma careia politia a dat de urma a trei bande de hoti. 79 de suspecti, intre care sapte sefi si 54 de „operativi” de buzunare. Fenta si-o aplicau pe scarile rulante din gari si metrouri: unul se impingea in victima, celalalt apasa butonul de alarma, iar cand treptele se opreau, victima ramanea deja fara portofel, telefon, sau alt bun de valoare.

In 21 de cazuri, petrecute intre octombrie 2013 si februarie 2014 , s-au depus reclamatii la politia germana. Aceste cazuri au facut obiectul procesului din 20 mai.

Pe parcursul acestuia, acuzatii au stat in spatele unor geamuri blindate, au plans si si-au acoperit fetele ca sa nu fie identificati prin fotografiile aparute in presa. Concluzia anchetatorilor, expusa de procurorul de caz, a fost ca, inca de la zece ani, copiii lor si altii din comunitate sunt invatati sa fure, pentru ca la 14-16 ani sa fie trimisi in calatorii „de business” prin Europa. Cei trei acuzati ar fi alcatuit si controlat echipele „de lucru”.

O serie de indicii au fost furnizate de convorbirile telefonice. In 2014, fiul Vasilie si-ar fi sunat mama din Franta, spunandu-i: „Trimite-l si pe frate-mio, sa-nvete ciorditul”. Intr-o alta discutie, dintre fiu si prietena sa, si ea hoata, aceasta din urma s-ar fi plans ca parintii lui „sunt ca niste generali”.

Cu mai putina demnitate de generali s-au prezentat acuzatii vineri, cand s-au pierdut in vaiete. Cu toate bocetele, ei au declarat ca „nu se simt vinovati”. Procurorul cere o pedeapsa cu inchisoare intre 6 si 8 ani, doar in cazul in care cei trei isi recunosc vina. Avocatul apararii pledeaza pentru pedepse cu suspendare. Procesul a continuat marti, 24 mai, la Berlin.

Articolul a apărut şi în HotNews

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.