NATO, FORȚATĂ să trimită trupe permanente în Estul Europei

NATO, FORȚATĂ să trimită trupe permanente în Estul Europei

Alianţa nord-atlantică (NATO) ar putea fi forţată de criza din Ucraina să trimită permanent trupe în Estul Europei.

Comandantul trupelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a declarat că această acţiune „este ceva la care trebuie să ne gândim şi vom invita la discuţie prin intermediul conducerii din ţările noastre şi vom vedea unde ajungem”.

„Trebuie să ne uităm la felul în care răspundem, la pregătirea noastră şi apoi la poziţionarea forţelor noastre, pentru a putea răspunde acestei noi paradigme pe care am văzut-o demonstrată în Crimeea şi acum în estul Ucrainei”, a continuat acesta.

NATO are în prezent trupe aflate în rotaţie pe termen scurt în estul Europei.

Generalul Breedlove a insistat că paşii făcuţi de NATO până acum au ca scop susţinerea membrilor estici ai alianţei și nu provocare Rusiei.

Marţi, generalul Philip Breedlove a arătat că şi-a schimbat evaluarea faţă de capacitatea Rusiei de a-şi atinge scopurile în Ucraina.

Dacă săptămâna trecută credea că este o posibilitate crescută ca trupele ruse să pătrundă în estul Ucrainei, acum consideră că Rusia îşi poate atinge scopurile şi fără a invada această regiune, doar prin folosirea forţelor neconvenţionale care provoacă probleme aici.

„Cred că acum Putin îşi poate îndeplini obiectivele în estul Ucrainei şi fără a trece graniţa cu trupe. Acum cred că cel mai probabil curs de acţiune este că va continua să facă ceea ce face – să discrediteze Guvernul, să creeze probleme, să încerce să creeze condiţiile pentru o mişcare separatistă”, ceea ce va uşura sarcina Moscovei de a-şi cimenta poziţia militară şi economică în estul Ucrainei.

Situaţia din estul Ucrainei s-a acutizat. Confruntările dintre militarii ucraineni şi separatişti s-au soldat cu morţi şi răniţi în Donetsk, Odessa şi Mariupol.

Armata ucraineană înaintează în regiunile estice, într-o încercare de a le aduce din nou sub controlul Kievului.

Foto: wikimedia.org

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.