Natura s-a dezlănțuit la Conop și Tauț. Imagini cu inundațiile înregistrate în urma codului roșu emis miercuri seara

Natura s-a dezlănțuit la Conop și Tauț. Imagini cu inundațiile înregistrate în urma codului roșu emis miercuri seara

În localitățile Conop și Tauț au fost înregistrate, miercuri seara, inundații în urma căderilor abundente de precipitații.

Administrația Națională de Meteorologie a emis, miercuri seara, o atenționare de cod roșu pentru localitățile Tauț, Conop și Chișindia. Meteorologii au semnalat averse torențiale care vor acumula peste 40…50 l/mp, frecvente descărcări electrice, grindină.

Președintele Consiliului Județean Arad precizează că a luat legătura de urgență, miercuri seara, cu autoritățile centrale pentru a găsi soluții care pe viitor să prevină astfel de situații.

„Iată de ce am pledat la Ministerul Dezvoltării pentru soluții durabile, nu pentru pansarea de moment a rănilor. Eu înțeleg că statul român nu are bani pentru investițiile necesare. Dar dacă vom calcula despăgubirile acordate, care doar la Gurahonț și Brazii ar trebuie să ajungă la 5 milioane de euro, vom constata că e mai ieftin să previi decât să plătești pagube, pentru că despăgubirile nu sunt o garanție că situația nu se va repeta. La Conop am fost și cu câțiva ani în urmă, când apa a smuls o parte din vale. Nu s-au găsit nici atunci resurse pentru o soluție convenabilă, definitivă, iar rezultatul se vede astăzi. S-au făcut unele intervenții, dar insuficiente și suntem de unde am plecat în urmă cu patru ani. O luăm de la zero cu reconstrucția. Este un vals dezastruos, dezacordat, cu natura dezlănțuită… Am discutat în această seară (n.r. miercuri seara) cu toți factorii de la nivel local și județean, pentru o intervenție rapidă la Conop. Dar competențele noastre se opresc aici. Avem nevoie de o intervenție în forță de la București, de la nivel guvernamental, de un plan de măsuri aplicat pas cu pas, responsabil, consecvent, să evităm pierderile de vieți și de bunuri. Altfel, postăm pe Facebook, ne plângem între noi, cârpim ici-colo, iar anul viitor o luăm de la capăt. Or, asta, în anul 2023, este inacceptabil, și nu din rațiuni politice, ci de bun simț și respect elementar”, declară Iustin Cionca, președintele Consiliului Județean Arad.

Sursa foto/video: https://www.facebook.com/iustin.cionca

https://fb.watch/lC8h7fvCo4/

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.