„Ne-ați ÎNGHESUIT aici ca pe niște oi, ca să plecăm cât mai REPEDE!”. Dezbatere publică APRINSĂ, pe tema animalelor de companie

„Ne-ați ÎNGHESUIT aici ca pe niște oi, ca să plecăm cât mai REPEDE!”. Dezbatere publică APRINSĂ, pe tema animalelor de companie

Dezbaterea publică de astăzi se preconiza ca fiind una cu scântei încă de când a fost anunțată. Zeci de arădeni și-au exprimat nemulțumirea față de restricțiile impuse deținătorilor de animale într-un proiect de hotărâre.

Aproximativ 50 de arădeni au răspuns invitaţiei de a participa la această dezbatere, 15 dintre ei au luat cuvântul, iar alte 10 propuneri au fost înaintate sub formă scrisă. Participanţii la dezbatere au respins la unison propunerea iniţiatorilor proiectului care făcea referire la „interzicerea accesului câinilor în târguri / oboare / piețe, localuri publice, instituții publice, mijloace de transport în comun, locuri de joacă pentru copii, cimitire, ștranduri, stadioane sau magazine, cu excepția magazinelor de profil chinologic, precum și orice spațiu unde este figurat un semn care interzice accesul câinilor sau a altor animale de companie” şi au propus mai degrabă o înăsprire a sancţiunilor pentru cei care nu-şi îngrijesc corespunzător animalele de companie şi dau dovadă de totală lipsă de respect faţă semeni şi mediul înconjurător.

Printre cei care au luat cuvântul se numără și Florin Stana (USR), alpinistul Zsolt Torok (USR), consilierul local independent Marin Lupaș și Beniamin Vărcuș, liderul grupului PSD-ALDE din cadrul Consiliului Local Municipal.

Dezbaterea a început cu scandal, care a pornit de la faptul că întâlnirea a avut loc în Sala „Regina Maria”, unde nu a fost suficient loc, iar unii participanți au stat în picioare, deși Sala „Regele Ferdinand”, mult mai mare, era goală. Soluția a fost aducerea unor scaune suplimentare pentru ca toată lumea să poată sta jos.

O arădeancă vizibil enervată de această situație, a spus că s-a organizat intenționat dezbaterea în sala respectivă, unde „au fost înghesuiți ca niște oi, ca să plece cât mai repede și să nu-și spună părerea”.

Inclusiv un reprezentant al Poliției Locale a declarat că i se par exagerat de mari amenzile prevăzute în proiect pentru cei care nu respectă noile restricții și a propus ca acestea să fie înjumătățite.

Printre recomandările sugerate se numără sterilizarea atât a animalelor de companie, cât și a celor fără stăpân, procedura pentru acestea din urmă să fie finanțată de către Primărie, precum și amendarea doar a acelor cetățeni care nu fac curat după patrupedul lor, nu a acelora care nu au o sticlă de apă la ei sau pungi, după cum prevede proiectul de hotărâre.

La un moment dat s-a creat haos, oamenii vorbeau unii peste alții, iar fiecare își striga oful, cu speranța (mică), de a fi auzit sau măcar băgat în seamă.

Un participant s-a plâns că dezbaterile acestea sunt oricum fără niciun rost, deoarece nici la cele precedente nu s-a luat în considerare părerea cetățenilor. De asemenea, ajuns la capătul răbdării, a spus că „Nu este normal ca în anul 2018 să ne deranjați cu asemenea tâmpenii de proiecte. Este absurd să nu mă pot duce cu câinele meu, dresat, la cimitir sau în alt loc public”.

S-a ridicat și problema că în municipiu există multe alte neajunsuri mult mai grave decât „acest proiect idiot”, precum faptul că ne cad clădirile în cap, că ne îngroapă gunoaiele, că Ștrandul e în paragină etc.

Zsolt Torok (USR) a spus că există un conflict între Primărie și arădeni, un conflict care nu duce nicăieri, iar în cazul de față ar fi mai bine „să educăm și nu să interzicem”.

După aproximativ două ore de discuţii, cei prezenţi la dezbatere au propus organizarea unei noi întâlniri în cadrul căreia să fie înaintate propuneri concrete menite să îmbunătăţească actualul regulamentprivind prevenirea apariției și proliferării animalelor fără stăpân pe domeniul publical Municipiului Arad, hotărâre CLM aprobată în 2011, anunță municipalitatea.

Cei care doresc să consulte proiectul de hotărâre dezbătut, o pot face aici: http://www.primariaarad.ro/proiecte.php?action=full&sid=1039

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.