Neil Harbisson, PRIMUL CYBORG DIN LUME, vine în România! El poate percepe informații direct din spațiu

Neil Harbisson, PRIMUL CYBORG DIN LUME, vine în România! El poate percepe informații direct din spațiu

Neil Harbisson, primul cyborg recunoscut şi atestat de autorităţi prin emiterea unui document care-i atestă identitatea de cyborg, va fi prezent pe Scenă Principală a celei de-a 6 ediţii a „Internet & Mobile World”, din Bucureşti, care va avea loc în 4-5 octombrie 2017, la Romexpo.

Artist contemporan şi cyborg activist, Neil Harbisson s-a născut în Marea Britanie cu acromatopsie, o afecţiune rară care constă în incapacitatea de a distinge culorile. Neil şi-a petrecut copilăria şi adolescenţa în Catalonia, Spania, doar în alb şi negru, până când un cibernetician i-a implantat o antenă în craniu, cu ajutorul căreia percepe culorile prin sinestezie. Mai exact, fiecărei culori îi sunt asociate unde sonore în funcţie nu doar de culoare, dar şi de saturaţie, intensitate etc.

Astăzi, cu ajutorul antenei, Neil poate percepe prin unde sonore culori vizibile şi invizibile, de tip infraroşii şi ultraviolete.

Conexiunea la internet a antenei îi permite să primească informaţii despre culori din afara spaţiului terestru, precum şi imagini, videoclipuri, muzică sau apeluri telefonice direct în cortex prin dispozitive externe, cum ar fi telefoanele mobile sau sateliţii. Harbisson a asimilat identitatea de cyborg şi simte că atât mintea, cât şi trupul sau sunt părţi ale unui tot cibernetic. Din perspectiva sa, el nu foloseşte tehnologia, ci afirma că este tehnologie.

Pentru că antenă nu este detaşabila, ci o extensie a corpului său, Neil Harbisson este recunoscut că cyborg în documentele emise de Marea Britanie.

În 2010, împreună cu Moon Ribas, a fondat Fundaţia Cyborg, o organizaţie internaţională care urmăreşte să promoveze cyborgism-ul ca mişcare socială şi artistică. Pe Main Stage, la IMWorld 2017, Neil Harbisson va vorbi despre renaşterea speciei umane. Discuţia va explora modul în care omul poate să participe activ la evoluţia speciei, nu prin utilizarea tehnologiei, ci prin transformarea acesteia în parte integrantă a corpului, oferindu-i simţuri suplimentare faţă de cele dobândite la naştere.

Un scurtmetraj, câştigător al festivalului de fim Tribeca, despre Neil Harbisson este relevant pentru a înţelege povestea artistului cyborg. (https://vimeo.com/118166526)

La IMWorld 2017 sunt aşteptaţi peste 8.500 de vizitatori, dintre care 3.000 de nivel CxO.

Accesul se face pe bază de bilet ce poate fi achiziţionat de pe www.imworld.ro  la preţ redus până pe 20 septembrie.

Loading...

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.