Asistăm de ceva vreme la tot mai multe dispute între actorii scenei politice locale. Desigur că acestea nu sunt întâmplătoare, se înteţesc pe cum trece timpul şi se apropie, cu paşi repezi, alegerile locale din 2016. Şi cele parlamentare, bineînţeles.
Dincolo de contrele dintre formaţiunile politice şi, în special, dintre reprezentanţii acestora în administraţie, se duc lupte interne în fiecare partid care contează în ecuaţia alegerilor.
Cele mai intense sunt în noul PNL, acolo unde foştii – până nu demult – adversari se uită cu suspiciune unii la alţii. Democrat-liberalii la liberali şi viceversa. Nu-i nimic, că le va trece după ce vor sifona împreună bugetele pe 2015, astfel încât vor forma o echipă unită (şi avută!) în perspectiva alegerilor locale din 2016.
Până atunci, lupta se duce, în special în tabăra foştilor democrat-liberali. Unşi bine cu miere, aceştia dau din coate pentru a-şi asigura, şi din 2016, un loc la borcan. Baiul e că locurile s-au cam împuţinat, că s-au pus şi vechii liberali la rând. Şi numai ei.
Aşa se face că echipa care conduce – în regim de gaşcă, să ne înţelegem! – aripa PDL din noul PNL este din ce în ce mai contestată în partid. Promovarea unor persoane îndoielnice în funcţii de conducere (vezi componenţa Comitetului Judeţean Executiv) a accentuat nemulţumirile. Lăsarea pe dinafară a preşedintelui Consiliului Judeţean, Nicolae Ioţcu, dar şi a unor primari cu rezultate (şi, atenţie!, cu multe voturi în spate) cum e Gheorghe Feieş, de exemplu, de la Sebiş, pune sub semnul întrebării criteriile în baza cărora au fost desemnaţi membrii fostului PDL în Comitetului Executiv Judeţean. Au fost ele obiective? Nu prea credem. Mai degrabă au fost subiective şi au stat în pixul unui singur om: Gheorghe Falcă, fost preşedinte al PDL Arad, actualmente co-preşedinte al noului PNL Arad.
Acum, Falcă va trebui să gestioneze situaţia de aşa natură încât să nu împieteze, în 2016, asupra rezultatului alegerilor. Rămâne de văzut dacă preferaţii săi din Comitetul Judeţean Executiv se vor putea ridica la nivelul pretenţiilor, sau rezultatele vor fi sub aşteptări, mai ales că oamenii cu voturi în spate dar lăsaţi pe dinafară ar putea fi tentaţi să nu mai tragă la căruţa partidului cu acelaşi sârg ca în 2012.
În fine, să mai spunem doar că de nemulţumirile din PNL Arad ar putea profita ceilalţi competitori politici. O simplă privire în ograda acestora ne face să credem, însă, că nu vor profita. De ce? Ei bine, la întrebarea asta trebuie să răspundă ei.
Lasă un comentariu