NEWS ALERT: Cod PORTOCALIU de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

NEWS ALERT: Cod PORTOCALIU de averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și grindină

Județul Arad se află, începând de sâmbătă, ora 14, și până duminică, 22 august, ora 12, sub avertizare meteorologică COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferică temporar accentuată și ploi însemnate cantitativ, conform informării transmise de către Administrația Națională de Meteorologie, anunță Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Arad.

Potrivit ISU, în intervalul menționat sunt prognozate perioade cu averse torențiale, descărcări electrice, intensificări ale vântului și, pe alocuri, vijelii și grindină. Cantitățile de apă vor depăși, în intervale scurte de timp, 35- 40 l/mp.

Pentru gestionare eficientă a potențialelor intervenții generate de Codul Portocaliu de furtună, ISU Arad a dispus:

Prealertarea tuturor subunităților de intervenție și pregătirea tehnicii din dotare, specifică tipurilor de risc posibile în urma avertizărilor meteorologice primite;

Înștiințarea autorităților din cadrul unităților administrativ teritoriale vizate de codul portocaliu pentru punerea în aplicare a măsurilor proprii prevăzute de planurile în vigoare în astfel de situații de urgență, precum și alte autorități cu atribuții în domeniul situațiilor de urgență;

De asemenea, pompierii militari din cadrul ISU Arad sunt pregătiți să asigure în cel mai scurt timp intervențiile pentru limitarea efectelor produse de situațiile de urgență, forțele de intervenție fiind suplimentate la nevoie.

„Pentru prevenirea unor situații de urgență, reamintim populaţiei să ia măsuri de curățare a șanțurilor și rigolelor de scurgere în scopul facilitării evacuării normale a apelor pluviale. Pe durata manifestării vântului puternic, recomandăm cetățenilor să întrerupă orice activitate desfășurată în aer liber și să se adăpostească în imobile sau spaţii închise, care sa le asigure protecţia. Parcarea autoturismelor se va face în zone ferite, la distanţă de copaci, stâlpi de electricitate sau alte obiecte care i-ar putea răni prin cădere. Aparatele şi alte echipamente electrice (tv, computere, aparatele de aer condiţionat etc.) vor fi deconectate de la priză, deoarece acestea pot fi defectate ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice”, transmite ISU Arad.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.