„Noaptea Muzeelor la Sate” vă oferă șansa de a descoperi lumea neștiută a spațiului rural arădean

„Noaptea Muzeelor la Sate” vă oferă șansa de a descoperi lumea neștiută a spațiului rural arădean

Aradul ia parte la proiectul „Noaptea Muzeelor la Sate”, un eveniment care pune în valoare patrimoniul cultural rural al României.

„Noaptea Muzeelor la Sate” va avea loc pe 2 septembrie și constituie o premieră la nivel național și european.

Eveniment cultural inițiat de Rețeaua Națională a Muzeelor, „Noaptea Muzeelor la Sate” oferă publicului acces la peste o sută de obiective, evenimente culturale și programe educative din mediul rural. Acestea vor fi organizate de către entități muzeale sau organizații private, în spații cu valoare istorică și de patrimoniu din satele și comunele din 36 de județe ale României.

Cu ocazia „Nopții Muzeelor la Sate” vizitatorii vor avea ocazia să descopere o lume mai puțin explorată până acum, cea a spațiilor culturale rurale din România. Această experiență cuprinde 143 de muzee și colecții muzeale, case memoriale, case ale martirilor, gospodării țărănești conservate in situ, castele, domenii nobiliare, cetăți, biserici fortificate sau de lemn, colecții de artă și istorie religioasă ale unor ansambluri mănăstirești, muzee parohiale, centre de artă, ateliere, centre culturale, mori, mausolee, hambare, centre de pompieri, fierării, puncte gastronomice, situri arheologice și monumente paleocreștine, ateliere de olărit și multe alte atracții fascinante.

„«Noaptea Muzeelor la Sate» urmează modelul deja consacrat și arhitectura Nopții Muzeelor, un fenomen cultural care anul viitor va ajunge la ediția cu numărul 20. Acest proiect a fost un catalizator cultural care a accelerat masiv în ultimele două decenii interacțiunea publicului cu muzeul și a generat interes pentru produsul muzeal urban. Acum, prin această nocturnă muzeală la sate, organizată în premieră, se focalizează atenția către valorile culturale din zona rurală și o modificare a fluxului cultural, care până acum era exclusiv dinspre rural spre urban, iar acum are ocazia să schimbe direcția și să pună în lumină toate eforturile de conservare și păstrare a valorilor culturale în micile comunități ale României.”, precizează Dragoș Neamu, coordonator al Departamentului de Relații Internaționale și Proiecte Culturale și manager al proiectului „Noaptea Muzeelor la Sate”.

Evenimentul se adresează atât comunităților din mediul rural, care locuiesc în apropierea acestor muzee și care au oportunitatea de a le explora gratuit preț de o noapte, cât și locuitorilor din orașe, oferindu-le posibilitatea unei vizite speciale la muzeele din județ. Județele cu cele mai numeroase reprezentări includ Brașov (cu 13 obiective), Sibiu (cu 10 obiective), Sălaj și Maramureș (cu 9 obiective fiecare), și Iași (cu 7 obiective). Muzeul Mineritului din Roșia Montană (jud. Alba), Fierăria Lui Lazăr, Șona și Serviciul de pompieri din Cobor (jud. Brașov), Casa Memorială ,,Fănuș Neagu”, Grădiștea (jud. Brăila), Muzeul Morii, Bologa (jud. Cluj), Castelul Rákóczi-Bornemisza, Gurghiu (jud. Mureș), Muzeul Pietrei, Sângeru (jud. Prahova), Chilia Zânelor din Cămârzana (Jud. Satu Mare), Monumentul Paleocreștin Niculițel (jud. Tulcea), Mausoleul Eroilor Mărăști (jud. Vrancea) sunt doar câteva din obiectivele care pot fi vizitate pe 2 septembrie.

Evenimentul include și o campanie națională de dezvoltare de programe educative destinate copiilor și tinerilor din comunitățile rurale. Prin aceasta, se dorește valorificarea patrimoniului rural românesc și se creează o componentă de inițiere culturală a copiilor din zonele rurale prin programe educative. În parteneriat cu Asociația „Da’DeCe”, Rețeaua Națională a Muzeelor a creat un KIT educațional, pus la dispoziție gratuit pe website-ul dedicat evenimentului.

Detaliile complete referitoare la organizarea generală și programul evenimentelor sunt disponibile pe website-ul dedicat evenimentului: https://noapteamuzeelor.org/. Informații suplimentare pot fi găsite și pe rețelele de comunicare ale instituțiilor culturale implicate în organizare.

Proiectul este lansat și coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România și co-finanțat de AFCN.

NOCTURNA MUZEALĂ RURALĂ, ediția a I-a, program județ Arad:

Sâmbătă, 2 septembrie 2023

SĂVÂRȘIN, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Casa Memorială și Colecția de artă ”Eugen Popa și Eugenia Hagiu” Săvârșin

Săvârșin, nr. 349

ȘIRIA, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția Șiria

Conacul Bohus, Șiria

GHIOROC, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Muzeul Viei și Vinului Ghioroc

Ghioroc, în incinta Stațiunii Viticole

Acces: GRATUIT

Sâmbătă, 2 septembrie, începând cu ora 17.00, Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală, un proiect muzeal național inedit, va avea un program special în spațiile muzeale ale Complexului Muzeal Arad din Săvârșin, Șiria și Ghioroc și va oferi publicului posibilitatea de a descoperi patrimoniul muzeal prin expoziții, proiecții de filme, ateliere interactive pentru tineri realizate de muzeul nostru în parteneriat cu autoritățile locale, cu sprijinul Consiliului Județean Arad.

Rețeaua Națională a Muzeelor din România oferă o nouă marcă culturală, derivată din cea clasică a Nopții Muzeelor, Noaptea Muzeelor la Sate sau Nocturna Muzeală Rurală. Acest eveniment se adresează sutelor de muzee și colecții private sau de stat, caselor memoriale și de memorie istorică și altor entități culturale și religioase, cu valoare istorică, culturală sau de patrimoniu, din spațiul rural românesc.

Eveniment organizat de Complexul Muzeal Arad cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Arad, cu sprijinul Primăriei Comunei Săvârșin, Primăriei Comunei Petriș, Primăriei Comunei Șiria, Primăriei Comunei Ghioroc, în colaborare cu Rețeaua Națională a Muzeelor din România.

Parteneri:
Rețeaua Națională a Muzeelor din România, Consiliul Județean Arad, Primăria Comunei Săvârșin, Primăria Comunei Petriș, Primăria Comunei Șiria, Primăria Comunei Ghioroc, Centrul de Turism Săvârșin, Centrul de Informare Turistică al Podgoriei Aradului, Ansamblul folcloric „Șiriana”, artist popular Loredana Postolache.

SĂVÂRȘIN, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Casa Memorială și Colecția de artă ”Eugen Popa și Eugenia Hagiu” Săvârșin

Acces: GRATUIT

17.00: Deschiderea evenimentului Noaptea Muzeelor la Sate

Spectacol de muzică și dansuri tradiționale de pe Valea Mureșului

Lansare de carte Gânduri târzii, autor: Nicolae Cristea din Roșia Nouă

Vernisajul expoziției de desen și pictură cu lucrările copiilor din Săvârșin, Bata și Petriș, realizate cu prilejul atelierelor de creație artistică (Săvârșin, 21-22 septembrie 2022)

18.00:  Ateliere interactive de pictură pentru copii cu tema ”Peisajul”

18.00: Ateliere tradiționale de confecționat jucării și împletituri, alături de artistul popular Loredana Postolache

18.30: Tur ghidat al Casei Memoriale și al Colecției de artă ”Eugen Popa și Eugenia Hagiu” și proiecția filmului documentar despre Casa Memorială ”Eugen Popa și Eugenia Hagiu”

ȘIRIA, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Muzeul Memorial Ioan Slavici și Emil Monția Șiria

Acces: GRATUIT

18.00: Spectacol de muzică și dansuri tradiționale din Podgoria Aradului

Ansamblul folcloric „Șiriana”, cu participarea artistului Alin Neag

19.00: Ateliere interactive de pictură pe ceramică

19.00: Proiecție de filme etnografice din colecția Complexului Muzeal Arad

19.30: Tur ghidat al expozițiilor dedicate scriitorului Ioan Slavici și compozitorului Emil Monția

GHIOROC, SÂMBĂTĂ, 2 SEPTEMBRIE, ORA 17.00-22.00

Muzeul Viei și Vinului Ghioroc

Acces: GRATUIT

17.00-22.00: Vizitarea expozițiilor din cadrul Muzeului Viei și Vinului

Sursa foto: Complexul Muzeal Arad

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.