Asociația Excelsior din Arad, în calitate de partener de proiect, a organizat joi, 18.04.2019, începând cu orele 11:00, la sediul asociației din Arad, str. Suceava, nr. 18, conferința de presă pentru lansarea proiectului „Dezvoltarea unui Spațiu Inclusiv și Centru de Cunoaștere Transfrontalieră” acronim X-PARC 2.0. La conferința de lansare au participat și reprezentanți ai liderului de proiect, Asociația Zold 14 din Bekescsaba, Ungaria.
Este al doilea proiect implementat de către Asociația Excelsior prin Programul Interreg V-A România – Ungaria, asociația demarând în această primăvară încă două proiecte finanțate din același program. Astfel, Asociația Excelsior este organizația neguvernamentală care va atrage cele mai multe fonduri din programul de cooperare transforntalieră România – Ungaria, cu o experiență bogată în implementarea de astfel de proiecte și cu parteneriate devenite tradiționale cu organizații din țara vecină.
Valoarea totală a proiectului este de 74.725,00 euro, din care 63.516,25 reprezintă fonduri din FEDR, 8.275,55 euro co-finanțarea celor două state și 2.933,20 euro co-finanțarea privată a beneficiarilor. Din valoarea totală, 28.070,00 euro reprezintă bugetul ce revine partenerului, Asociația Excelsior, iar 46.655,00 euro reprezintă bugetul ce revine liderului de proiect, Asociația Zold 14 din Bekescsaba.
Perioada de implementare a proiectului este de 15 luni, respectiv 01.12.2018 – 29.02.2020.
Scopul proiectului este de a contribui la conștientizarea și educarea copiilor cu privire la importanța naturii și a valorilor culturale tradiționale, prin participarea la activități în natură, tabere ecologice și școli de vară în natură. Grupul țintă va fi reprezentat în special de copiii din județele Arad și Bekes, participanți direcți la activitățile proiectului.
Activitățile specifice ale proiectului sunt:
- Realizarea „Grădinii de lavandă”, la Bekescsaba, de către Asociația Zold 14, în care se vor desfășura activități de conștientizare și educație ecologică prin joacă în aer liber, grădinărit și activități culturale;
- Organizarea a două tabere ecologice cu elevi, la Bekescsaba;
- Organizarea a 16 acțiuni denumite 2Eco-cluburi”, în vacanța de vară a copiilor, în Pădurea Ceala, Arad.
„Programul Interreg V-A România-Ungaria este destinat finanțării unor proiecte comune româno-ungare, care abordează nevoi identificate pe ambele laturi ale graniței şi care necesită o abordare comună, precum şi soluții inovative, contribuind astfel la dezvoltarea sustenabilă a zonei eligibile. Programul este o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră implementate în regiune şi dispune de un buget total de aproximativ 232 milioane euro, din care, 189 milioane de euro, reprezintă finanţarea nerambursabilă din Fondul European de Dezvoltare Regională. Zona eligibilă a programului cuprinde judeţele Arad, Bihor, Satu Mare şi Timiş pe partea română a graniței şi, respectiv, judeţele Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar și Szabolcs-Szatmár-Bereg, pe partea ungară a acesteia”, spun organizatorii.
Lasă un comentariu