Noi MĂSURI pentru ANGAJAȚI! Li se poate REDUCE timpul de MUNCĂ cu până la 50%

Noi MĂSURI pentru ANGAJAȚI! Li se poate REDUCE timpul de MUNCĂ cu până la 50%

Un nou act normativ a fost adoptat în unanimitate de Camera Deputaților, ca for decizional. Este vorba despre o OUG privind măsuri de sprijin pentru salariați și angajatori în contextul actual.

Aceasta prevede faptul că angajatorii pot reduce, în starea de alertă, de urgență sau de asediu, timpul de muncă al salariaților cu cel mult 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contract, după informarea și consultarea sindicatului, a reprezentanților salariațulor sau a salariaților, după caz.

Această măsură poate fi aplicată și pe timpul unei perioade de până la trei luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea de alertă, de urgență sau de asediu.

Reducerea timpului de muncă se stabileşte prin decizia angajatorului, pentru o perioadă de cel puţin cinci zile lucrătoare, lunar, potrivit legii.

Salariații, în perioada în care au timpul de muncă redus, vor primi o indemnizație de 75% din diferenţa dintre salariul de bază brut lunar prevăzut în contractul individual de muncă şi salariul de bază brut lunar aferent orelor de muncă efectiv prestate, în completarea drepturilor salariale cuvenite.

Noul OUG urmează să fie supus promulgării de către Președintele României.

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.