Noi NEGOCIERI pe LEGEA SALARIZĂRII: „A ieşit foarte bine“

Noi NEGOCIERI pe LEGEA SALARIZĂRII: „A ieşit foarte bine“

Negocierile pe tema salariilor bugetarilor continuă, iar Miniştii Muncii şi Dialogului social au discutat în cursul dimineţii cu sindicatele.

Sindicatele din Educaţie vor ca profesorii debutanţi să aibă salarii duble faţă de salariul minim pe economie, adică 2.900 de lei brut. Reprezentanţii sindicatelor mai vor ca salarizarea să nu depindî de vechime.

„Salariul debutantului în sistemul de învăţământ preuniversitar, cel puţin, cu studii superioare de lungă durată să fie dublul salariului minim pe economie. Ne-am mai dorit şi altceva, salarizarea să nu depindă exclusiv numai de vechime. Nu este normal să aştepţi peste 40 de ani ca să poţi obţine un salariul maxim în sistemul de învăţământ. Şi noi chiar am propus ca cel puţin după 25 de ani de vechime în sistemul preuniversitar, şi nu numai, să ajunge la un nivel salarial cât mai ridicat cu putinţă”, a declarat Marius Nistor, preşedinte Federaţia Spiru Haret după ieşirea de la negocieri.

Ministrul Muncii a declarat că noua lege a salarizării nu se va mai baza pe clasele de salarizare, ci pe funcţii, grade şi gradaţii, urmând să fie adoptată până la 1 iulie, respectând un buget de 32 de miliarde de lei pentru patru ani.

„A ieşit foarte bine, aşa cum a ieşit şi ieri cu apărarea şi ordinea publică. Cred că nu au de ce să fie nemulţumiţi de modul cum arată acum legea salarizării unitare, noi încercăm în anvelopa de 32 de miliarde de lei, de aceea le-am spus că aceste anexe pe care le văd ei e posibil să sufere modificări în cazul în care nu o să ne încadrăm în această sumă, dar modificările nu pot să fie mari. După calculul pe care l-am făcut ieri (n.r. luni) cu Ministerul de Finanţe, ne încadrăm în 31 de miliarde. Vor creşte treptat salariile, de la 1 ianuarie 2018 până la 1 ianuarie 2021. Creşterile cele mai mari sunt în baza de jos, unde s-au încălecat tot timpul între ele categoriile, fiindcă tot timpul a crescut salariul minim pe economie şi s-a ajuns în situaţia în care persoane fără studii superioare şi debutante să aibă acelaşi nivel de salarizare cu persoane care erau de mai mult timp angajaţi şi care aveau studii superioare. Vor fi creşteri graduale, dar cea mai mare creştere va fi la salariile de până în 4.000 de lei. Este posibil să apară modificări, tocmai de asta avem discuţii cu sindicatele, pentru a ajunge la o lege cât mai aproape de perfecţiune. Obligatoriu, legea trebuie adoptată până la 1 iulie, creşterile urmând să fie resimţite de la 1 ianuarie 2018, excepţie fiind categoriile unde deja am crescut salariile, la educaţie şi sănătate unde am crescut cu 15%, în administraţia locală unde au crescut cu 20% şi la instituţiile de cultură unde au crescut cu 50%”, a declarat ministrul Muncii la finalul discuţiilor cu sindicatele din sănătate.

  1. timp de 4 ani nu se va investi nimic in Arad ( asfaltari ,autostrazi ,pasaje ,spitale,scoli etc.) si probabil curand un euro va fi 5 lei , dar vom avea salari . Cei mai afectati vor fi pensionarii , chiar si cei care aveau pensii bunicele de 2000 lei, de acum vor avea o pensie aproape de salariul minim pe economie si multi dintre ei sant oameni cu studii superioare .

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.