Noi PENALITĂȚI la plata impozitelor

Noi PENALITĂȚI la plata impozitelor

Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod de procedură fiscală, de la 1 ianuarie, valoarea dobânzilor şi penalităţilor de întârziere este mai mică, însă, au fost introduse noi tipuri de penalizări care nu existau până acum în legislaţia românească. Printre acestea se numără și penalitatea de nedeclarare, potrivit AvocatNet.ro.

Penalitatea de nedeclarare vizează contribuabilii care acţionează cu rea-credinţă, adică pe aceia care declară mai puţin decât câştigă, dar și pe cei care nu-şi raportează deloc obligaţiile fiscale.

Noul Cod de procedură fiscală, intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2016, modifică, printre altele, regimul dobânzilor şi penalităţilor de întârziere.

Actul normativ stabileşte că, pentru neîndeplinirea obligaţiilor de plată la scadenţă, contribuabilii vor datora statului, la fel ca până acum, dobânzi şi penalităţi de întârziere.

Potrivit documentatului, dobânda este o obligație fiscală accesorie reprezentând echivalentul prejudiciului creat titularului creanței fiscale principale ca urmare a neachitării la scadență, de către debitor, a obligațiilor fiscale principale.

La fel ca până acum, dobânzile se vor calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Începând din 2016, valoarea dobânzii este de 0,02% pentru fiecare zi de întârziere, cu 0,01 % mai mică față de cea de anul precedent. Acest lucru corespunde unui nivel de 7,32% în acest an (2016 are 366 de zile), faţă de 10,95% pe an, cât a fost anul trecut.

În ceea ce privește penalitatea de întârziere, aceasta este, conform Codului de procedură fiscală, o obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru neachitarea la scadență, de către debitor, a obligațiilor fiscale principale.

Penalitatea de întârziere se va calcula pentru fiecare zi de întârziere, începând cu ziua imediat următoare termenului de scadență și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Penalitatea de întârziere a fost și ea micșorată, de la valoarea anterioară, de 0,02%, la 0,01% pe fiecare zi de întârziere.

Conform Noului Cod de procedură fiscală, penalitate de nedeclarare este o obligație fiscală accesorie reprezentând sancțiunea pentru nedeclararea sau subdeclararea, în declarații de impunere, a impozitelor, taxelor și contribuțiilor sociale.

Potrivit art. 181 din actul normativ, pentru obligațiile fiscale principale nedeclarate sau declarate incorect de contribuabil/plătitor și stabilite de organul de inspecție fiscală prin decizii de impunere, contribuabilul/plătitorul datorează, din 2016, o penalitate de nedeclarare de 0,08% pe fiecare zi, începând cu ziua imediat următoare scadenței și până la data stingerii sumei datorate inclusiv.

Procedura de aplicare a prevederilor de mai sus a fost aprobată recent prin intermediul Ordinului ANAF nr. 3834/2015, publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 984 din 30 decembrie 2015 şi intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016.

Potrivit acestui document, penalitatea nu va fi stabilită de organele fiscale, dacă aceasta este mai mică de 50 lei.

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.