NOI REGULI impuse pentru companii! Ce trebuie să facă CÂT MAI URGENT

NOI REGULI impuse pentru companii! Ce trebuie să facă CÂT MAI URGENT

Peste 300 de instalații din România aflate în Schema europeană de comercializare  a emisiilor de gaze cu efect de seră EU ETS trebuie să se conformeze regulilor stabilite de către Bruxelles până la data de 30 aprilie 2018, ca urmare a emisiilor generate și verificate în anul anterior. Companiile care au poluat mai mult decât alocarile de certificate de emisii primite sunt nevoite sa cumpere certificate de gaze cu efect de seră, denumite și certificate de carbon. În această situație de află și CET Arad.

Un astfel de caz este cel al Electrocentrale București (ELCEN), care în luna februarie a organizat licitația în vederea atribuirii contractului având ca obiect: „Achiziția a 1.300.000 certificate de emisii de gaze cu efect de seră în vederea conformării cu anul 2017”, iar compania italiană AitherCO2 reprezentată de Carbon Expert prin Casiana Fometescu, consultant internațional în domeniul CO2, a fost desemnată câștigătorul licitației. Deși aflată în procedură de insolvență, ELCEN continuă să cumpere certificate de carbon pentru conformare pentru că altfel riscă să primească o amendă de la Comisia Europeană de 100 euro/certificatul neconformat și să nu primească autorizație de mediu anul viitor, ceea ce i-ar putea periclita continuarea activității. Alte companii românești, mai ales cele din sectorul energetic, companiile de termoficare, sunt în aceeași situație și trebuie să cumpere certificate de emisii.

„Companiile românești vor avea parte, în perioada următoare, de alocări mai mici de certificate,  iar prețul acestora va fi din ce în ce mai mare. În prezent, prețul certificatului de carbon se tranzacționează la aproximativ 11,35 Euro/certificat EUA, iar prognozele sunt de creștere, pe termen mediu. Este cea mai mare creștere a prețului din ultimii șase ani, mai mult decât dublu, întrucât sentimentul pieței este unul pozitiv, după desfășurarea uneia dintre cele mai puternice licitații europene de certificate de emisii și după ce miniștrii europeni s-au adunat la începutul lunii martie pentru a discuta opțiunile privind prețul carbonului“, a declarat Casiana Fometescu, consultant CarbonExpert.ro .

Miniștrii din șase state membre ale UE s-au întâlnit luni, 05.03.2018, la Bruxelles, pentru a discuta despre inițiativele menite să consolideze prețurile europene ale carbonului, însă nu au reușit să formeze o coaliție pentru a susține un prag de preț al carbonului in UE.

In plus, în luna februarie, Uniunea Europeană a înăsprit regulile privind emisiile de CO2. Țările UE au încheiat, dupa lungi negocieri, un pachet cuprinzător de reforme EU ETS, post-2020, care vizează mai puține alocari gratuite de certificate pentru instalațiile ce poluează și mai puține certificate CO2 pe piața EU-ETS, adică susținerea deliberată a creșterii prețului CO2. Doar Polonia, Croația și Ungaria au votat împotrivă. România a fost și de această dată alături de majoritate.

Cele mai importante  modificări care vor afecta, în mod direct, sistemul de comercializare a certificatelor de emisii și vor adauga alte obstacole companiilor românești care poluează sunt:

  • Plafonul emisiilor europene va scădea cu 2,2% pe an, față de nivelul actual de 1,74%, reprezentand factorul de reducere liniară, ceea ce se înseamnă de fapt alocări gratuite mai mici;
  • Rezerva de stabilitate („Market Stability Reserve”) se va dubla la 24% din autorizațiile fiecarui stat, în desfasurare pe o perioadă de 5 ani. Începând cu anul 2023, cotele deținute în rezervă peste numărul total al certificatelor licitate în cursul anului precedent vor fi anulate. Aceasta înseamnă mai puține certificate pe piață si, deci, o creștere continuuă a prețului CO2;
  • Eventualele cote de emisii în exces deținute în registru din această fază 3 (2013 – 2020) vor fi eligibile pentru a fi utilizate în următoarea faza 4 (2021-2030). Dar nicăieri nu se precizează că certificatele din alocarea gratuită din faza 4 vor fi eligibile pentru conformarea cu anul 2020, ultimul an de conformare din faza 3, așa cum s-a întâmplat până acum. Aceasta înseamnă că este posibil ca firmele să fie nevoite să  cumpere mai multe certificate EUA decat cele planificate anterior pentru conformarea cu anul 2020;
  • Începând cu anul 2020, certificatele CER/ERU, care au în prezent o valoare de piață mult mai mică de 0,20 euro/certificat, nu vor fi eligibile pentru îndeplinirea obiectivelor de conformitate în cadrul EU-ETS.

Carbon Expert furnizează servicii de consultanță pe piața internațională a emisiilor de gaze cu efect de seră și piața energiei și oferă soluții privind sustenabilitatea corporațiilor, reducerea amprentei de carbon, precum și dezvoltarea proiectelor de obținere a certificatelor de CO2 pe piața voluntară internațională de CO2.

AitherCO2 este un furnizor de servicii financiare pe piețele de mediu și de energie din lume, oferind soluții de consultanță, precum și soluții de tranzacționare, sprijinind clienții din toate industriile și țările. AitherCO2 are filiale pe toate continentele, de la Europa, Asia la Africa și America de Nord, acoperind fiecare cerere de la achizițiile de CO2 până la managementul portofoliului de CO2.

Foto: arhivă

 

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.