NOR RADIOACTIV deasupra României?! Ce spun autoritățile

NOR RADIOACTIV deasupra României?! Ce spun autoritățile

Românii au intrat în panică după ce un mesaj cu privire la un nor radioactiv provenit în urma unei explozii din Rusia care s-ar apropia de țara noastră, a devenit viral pe rețelele de socializare.

Reprezentanța Comisiei Europene în România precum și Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Comisia pentru Controlul  Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului vin cu explicații privind această situație.

„Harta disponibilă la adresa https://remap.jrc.ec.europa.eu/GammaDoseRates.aspx aparține Centrului Comun de Cercetare (EU Science Hub – Joint Research Centre), serviciul științific intern al Comisiei Europene.

Harta reflectă media și nivelul maxim al dozelor de radiații gama din ultimele 24 de ore, care provin de la aproximativ 5.000 de stații europene specializate. Fiecare hexagon al hărții reprezintă măsurătorile dintr-o anumită zonă din Europa.

Centrul Comun de Cercetare nu a primit niciun avertisment de la vreun operator al acestor stații care să reflecte îngrijorări privind măsurătorile.

Harta nu are funcția unui sistem de alertă timpurie. Sistemul comunitar de schimb de informaţii în caz de urgenţă radiologică (ECURIE) este platforma pentru alertare rapidă și schimb de informații în cazul unei urgențe radiologice sau nucleare.

Statele membre sunt obligate să raporteze incidentele prin acest sistem. Nu au existat asemenea rapoarte în ultima perioadă”, a anunțat Reprezentanța Comisiei Europene în România pe facebook.

„În ceea ce priveşte informaţiile apărute în spaţiul public, referitoare la posibila prezenţă a unui nor radioactiv deasupra României, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare (CNCAN) şi Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM) aduc în atenţia opiniei publice faptul că nu există date care să confirme sau să indice existenţa unor factori de risc radiologic pentru populaţia de pe teritoriul României sau mediu care să impună luarea unor măsuri de răspuns”, informează IGSU, Comisia pentru Controlul  Activităţilor Nucleare şi Agenţia pentru Protecţia Mediului într-un comunicat de presă.

Foto: arhivă

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.