Prevederile noului Cod electoral au fost concepute de către partidele mari în aşa fel încât să le folosească doar lor şi să taie orice şansă celor care nu au ce căuta pe scena politică dacă nu sunt simpli sateliţi, esde de părere Ion Stan, preşedintele filialei judeţene a Partidului Noua Republică.
„După ce s-au prefăcut că doresc o aşezare cât mai echilibrată a scenei politice româneşti, PSD şi PNL au decis că doar partidele care vor obţine la alegeri peste 3% din voturi vor putea deconta cheltuielile din campania electorală. Este limpede că nu s-au gândit nici o clipă la a oferi şanse democratice unor partide care reprezintă segmente apreciabile ale societăţii, ci doar cum să se bucure ele însele de banul public. În loc să fie încurajate, după cum au promis PSD şi PNL, partidele mici vor fi şantajate să intre în alianţe electorale, pe lângă rechinii politici. Toţi cei conectaţi la banul public, aflaţi în partidele mari, au scos din buzunar, în campaniile electorale, sume imense, adunate din şpăgi şi hoţii. De acum, acele sume vor rămâne în buzuznarele lor, pentru că au decis să-şi acorde bani de campanie din bugetul ţării. Adică, de unde până acum jefuiau statul pentru că aveau nevoie, ei şi partidele lor, de bani de campanie, de aici înainte jaful va fi dublu!”, a declarat Ion Stan.
Acesta este de părere că o altă măsură îndreptată împotriva partidelor mai mici este faptul că „administraţiile locale nu vor mai fi obligate să asigure partidelor politice sedii”. „Sigur, nici până acum nu primea sediu vreun partid nou care nu era «apendice» al primarului, respectiv al partidului primarului, dar putea măcar să protesteze, să-l dea pe primar în judecată pentru că nu respecta legea. De acum, legea spune că primarul nu este obligat, aşa că doar dacă aşa vrea el, cui vrea el. Culmea tupeului, autorii legii spun că se ia această măsură pentru a nu se putea face diverse şmecherii financiare pe baza spaţiilor cu destinaţie de sediu de partid. Să înţelegem că pe baza sediilor PSD, PNL şi altor partide, care au primit sedii, se fac şmecherii? De fapt, ţinta este, din nou, clară: cum ar putea să salte cât de cât un partid nou înfiinţat dacă nu are puterea financiară de a-şi cumpăra sau închiria un sediu? Foarte greu, dar dacă, în conformitate cu legea, ar primi unul de la administraţie, s-ar descurca mai uşor. Or, tocmai acest lucru nu îl doresc dulăii politici care s-au făcut stăpâni pe scena politică românească”, a spus Ion Stan.
Lasă un comentariu