Noua zonă comercială de lângă MALL ridică probleme: „Este un PUTERNIC generator de TRAFIC! Arădenii vor face 3 km în 30 de minute!” Ce spune Primăria

Noua zonă comercială de lângă MALL ridică probleme: „Este un PUTERNIC generator de TRAFIC! Arădenii vor face 3 km în 30 de minute!” Ce spune Primăria

Un ansamblu de clădiri comerciale și pentru servicii urmează să fie construit în municipiul Arad.

Consilierii locali au avut pe ordinea de zi astăzi, în cadrul ședinței publice ordinare, proiectul de hotărâre privind aprobarea Planului Urbanistic Zonal și Regulamentul Local de Urbanism aferent obiectivului de investiție: „Construire ansamblu de clădiri comerciale și pentru servicii”.

Beneficiarul este S.C Europe Logistics S.R.L, iar elaboratorul Pro Arhitectura S.R.L. Construcția va fi amplasată în intravilanul municipiului, pe Calea Aurel Vlaicu, nr. 14, unde se afla fosta fabrică IMAR.

Funcțiunea dominantă a zonei va fi de comerț și servicii, iar funcțiunile complementare admise sunt sedii administrative, financiar-bancare, construcții pentru circulația auto, staționări auto și circulație pietonală, amenajări de spații verzi și de agrement, pentru recreere și protecție, alimentație publică, dotări pentru funcționarea zonei.

Cu privire la acest proiect, Florin Stana, consilier local al USR, a avut o intervenție. El spune că prin amplasarea acestei construcții zona va fi un puternic generator de trafic, iar arădenii s-ar putea să parcurgă cu mașina 3 kilometri în 30 de minute. „Va fi afectată o zonă aproximativ centrală cu un teren imens. Am vorbit cu 300 de cetățeni, iar părerile sunt împărțite, jumătate fiind de acord cu proiectul, iar ceilalți nu. Considerăm că în cazul unor astfel de proiecte este necesară consultarea cu cetățenii, cu partidele politice și cu specialiștii, înainte să fie supuse la vot”. Una din propuneri a fost ca pe spațiul respectiv să se amenajeze un parc, dar până la urma s-a renunțat la această idee.

„Ideea de a avea o zonă de comerț pe acel teren nu e rea, e chiar de încurajat, dar PUZ-ul are 3 probleme fundamentale din cauza cărora riscăm să ne pară rău peste câțiva ani:

1. Problemă tehnică. Lipsa unui studiu de fundamentare pe partea de trafic realizat de o firmă specializată. (…) Doamne ferește, să nu ne înțelegeți greșit. Nu suntem împotriva dezvoltării unei zone virane a orașului. Totuși, dacă vrem să construim, hai să o facem cu cap și fără să scădem calitatea vieții din oraș.

2. Problemă tehnică. Lipsa de locuri de parcare pentru persoanele cu handicap. (…) Ar fi indicat ca atunci când se realizează PUZ-uri să se aibe în vedere Normativul NP 051-2012 privind adaptarea clădirilor civile și spațiului urban la nevoile individuale ale persoanelor cu handicap.

3. Problemă de oportunitate. Magazin de bricolaj într-o zonă centrală? Oameni buni, avem deja 2 magazine de bricolaj de dimensiuni mari în Arad. Se mai construiește unul lângă Selgros. Ce facem? Construim încă un magazin de bricolaj și asta într-o zonă centrală a orașului? (…) În loc de o zonă de comerț cu magazin de bricolaj, Aradul are nevoie mai degrabă nevoie de o zonă de business, zonă de birouri de CAT A, în care investitorii pot să-și deschidă sedii decente”, atrage atenția și Dorian Curcanu, consilier al USR și membru în Comisia de Urbanism.

Călin Bibarț a explicat că acest proiect s-a aflat la transparență decizională, astfel că cetățenii puteau să vină cu recomandări. De asemenea, edilul amintește că în acea zonă a fost înainte o fabrică, generatoare de poluare, iar apoi a rămas un teren gol cu bălării, unde își duceau veacul oameni fără adăpost și șerpii, spre disperarea locuitorilor din zonă. Primarul municipiului Arad consideră că prin aceste construcții locul respectiv se va transforma într-o zonă civilizată.

Proiectul a fost votat cu 15 voturi „pentru” și 8 abțineri.

 

  1. când vrei sa faci ceva în Arad, Lidl, Real, Dedeman apelează numai la firma lui Falca. Ceva pute urat, foarte urat. Va veni ziua când se va putea vedea și partea nevăzută, dar asta după ce Teleormaneanu care a distrus Aradul va fi la locul unde merita sa fie de mult timp

    Raspunde
  2. bai sunteti penibili cum sa faceti Leroi Merlin in centrul Aradului voi sunteti dusi cu capul?? vor veni cu tirurile cu marfa si vor bloca toata zona!!!!!! cretinilor!!!!!!!!!!! 🙁

    Raspunde
  3. Circulatia in zona e deja foarte mare , variante nu sant ,e clar ca trebuie o zona verde care sa protejeze ansamblul de blocuri construite recent acolo. Asa cum pe terenul lasat liber de Tricoul Rosu ar trebui ,amenajat un parc . Magazinele se fac la marginea orasului sau in locuri care nu afecteaza circulatia.

    Raspunde
  4. Nimeni nu s-a gândit pentru amplasarea pe acest teren al unui spital modern având în vedere lipsa unui spital cu adevărat modern în Arad? Cred și eu,ca mulți alții în implicarea în ,,afacere,,a unor politicieni șmecheri,care-și urmăresc doar interesele proprii.Circulația în zonă este catastrofală și la ora actuală din păcate.Ce va fi după?Dumnezeu cu mila! Era bun și foarte necesar un parc nou,care să umple cu aer curat zona,așa după cum au propus mulți concetățeni.

    Raspunde

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.