Număr foarte mare de cazuri de diabet, diagnosticate la Arad

Număr foarte mare de cazuri de diabet, diagnosticate la Arad

Peste 1.500 de cazuri noi de diabet au fost depistate la Arad pe parcursul anului 2021.

Datele prezentate de Direcția de Sănătate Publică Arad, cu ozazia marcării „Zilei Mondiale a Diabetului” în data de 14 noiembrie, arată că în anul 2021 au fost înregistrate 1.516 cazuri noi de diabet zaharat (DZ), dintre care 97% cu DZ insulino-independent și 2,9% cu DZ insulino-dependent.

În primele nouă luni ale anului 2022 au fost înregistrate 318 cazuri noi de diabet zaharat, dintre care 98,11% insulino-independent și 1,88% insulino-dependent.

O posibilă explicație pentru numărul foarte mare de cazuri noi depistate anul trecut ar fi, potrivit mai multor studii efectuate la nivel modial, așa numitul COVID lung. Concluziile acestor studii arată că foarte multe persoane care au trecut prin boală, inclusiv prin forme ușoare, au început să dezvolte manifestări de diabet zaharat, în interval de câteva luni de la episodul acut.

În 2021, Federația Intenațională de Diabet (IDF) a publicat noi cifre care arată că 537 de milioane de adulți (20-79 ani) trăiesc în prezent cu diabet la nivel mondial, o creștere de 16% față de estimările anterioare a Federației în 2019. La fiecare 5 secunde, o persoană moare din cauza acestei boli.

Diabetul este o boală cronică care apare atunci când pancreasul nu mai poate să producă insulină sau când organismul nu folosește eficient insulina produsă. Diabetul de tip 1 este cauzat de o reacție autoimună în care se produce foarte puțină insulină sau insuficientă, persoanele fiind insulino-dependente, diabetul de tip 2 sau diabet non-insulino-dependent reprezintă cel puțin 90% din toate cazurile de diabet, caracterizându-se prin rezistență la insulină și/sau deficiență relativă de insulină, iar diabetul gestațional constă în nivelul ridicat de glucoză în sânge în timpul sarcinii. Se dezvoltă în 1 din 25 de sarcini la nivel mondial.

Valorile ideale ale glicemiei măsurate pe nemâncate sunt între 72 mg/dl și 108 mg/dl.

Cum se poate reduce povara cauzată de diabet?

Măsurile simple pentru stilul de viață s-au demonstrat a fi eficiente în prevenirea sau amânarea debutului de diabet tip 2. Pentru prevenirea diabetului tip 2 dar și complicațiile acestuia, orice persoană trebuie:

– să atingă și să mențină greutatea corporală normală;

– să fie activă fizic – cel puțin 30 de minute de activitate regulată;

– să mănânce alimente sănătoase, cu evitarea aportului de zahăr și grăsimi saturate;

– să evite consumul de tutun.

Sursa foto: pixabay.com

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.