O campanie de prevenție cardiovasculară desfășurată la Arad a fost primită cu entuziasm de lumea medicală din ţară

O campanie de prevenție cardiovasculară desfășurată la Arad a fost primită cu entuziasm de lumea medicală din ţară

Campania „Ghioceii prevenției cardiace”, organizată de Consiliul Județean Arad (CJA) și Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad (SCJU), în mai multe localități din județ a stârnit entuziasmul medicilor din toată țara și ar putea constitui un model de aplicat și în alte județe. Săptămâna trecută, Adrian Wiener, președintele spitalului, a prezentat, la Brașov, în cadrul Congresului Medicilor de Familie, rezultatele campaniei de prevenție a bolilor cardiovasculare, desfășurată în Județul Arad. Ideea ca atare și, de asemenea, inițiativa autorităților locale din Arad au fost primite cu foarte mare interes, având în vedere mai ales importanța măsurilor preventive în combaterea unor astfel de boli. „Acțiunea noastră a reprezentat o surpriză pentru toți cei prezenți, căci nu există în acest moment o campanie de prevenție cardiovasculară la nivel național. Firește, ar fi excelent dacă finanțarea unor asemenea măsuri s-ar putea face din fonduri guvernamentale, dar n-a fost cazul. Am primit foarte multe întrebări de la specialiști, care au declarat că vor încerca să implementeze același tip de campanie în județele lor de proveniență”, a declarat Adrian Wiener.

CJA și SCJU au desfășurat, în luna aprilie, o nouă etapă a campaniei de prevenție a bolilor cardiovasculare, sub titlul: „Ghioceii prevenției cardiace”. Începută, în toamna anului trecut, la Ghioroc, campania este o inițiativă a Comisiei Consultative instituite din reprezentanți ai CJU, SCJU, ai Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate, ai Direcţiei de Sănătate Publică şi ai Patronatului Medicilor de Familie Arad. De această dată, cei care au beneficiat de analize medicale gratuite și de o conferință de informare au fost locuitorii din Sebiș și Dezna. Rezultatele campaniei au fost îngrijorătoare. De exemplu, Comisia Consultativă a aflat că aproximativ 50% dintre locuitorii comunei Ghioroc au risc crescut de diabet, 74% sunt supraponderali şi 72% au hipertensiune arterială, iar 41% nu au efectuat niciodată analize pentru boli de inimă. Mulți dintre pacienți și-au modificat complet stilul de viață, în urma investigațiilor. Adrian Wiener a declarat că „Ghioceii prevenției cardiace” va continua, în această toamnă, printr-o campanie în școli.

Campania „Ghioceii prevenției cardiace” are și rolul de a cerceta incidența bolilor cardiovasculare în rândul populației. În cadrul unei conferințe ținute cu prilejul lansării campaniei, președintele Consiliului Județean, Nicolae, Ioțcu a declarat: „Trebuie să aflăm cauzele bolilor în cazul unui număr mare de bolnavi. Este foarte important să știm dacă trebuie sau nu să adoptăm măsuri de prevenire pentru întreaga populație a unei zone și nu doar la nivel individual. De asemenea, numai cunoscând adevărul despre starea de sănătate a oamenilor putem lua cele mai bune decizii privind achiziționarea de aparatură performantă sau consolidarea departamentelor specializate ale Spitalului Județean de Urgență din Arad.”

Foto: Arhiva

Lasă un comentariu

Your email address will not be published.