Orașul Changzhou, din China, care se va înfrăți cu Aradul, găzduiește în această perioadă o expoziție inedită de flori, care se întinde pe 600.000 de metri pătrați, informează prof. univ. dr. Lizica Mihuț, preşedintele Forumului Prieteniei şi Colaborării Româno – Chineze.
Astfel, din 16 aprilie și până pe 16 mai, la Changzhou, provincia Jiangsu, are loc ediția cu numărul 17 a Expoziției Azaleelor, în Parcul Fenghuang (Phoenix) având ca temă „Azalea marchează Centenarul Înființării Partidului Comunist din China (PCC)”.
Potrivit sursei citate, spectacolul de flori din acest an este co-organizat de către Sucursala Azaleelor a Asociației Florilor din China (AFC) și Guvernul Municipal al orașului Changzhou. La expoziție participă peste 50 de orașe și unități administrative din 15 provincii chinezești, în strânsă colaborare cu distincte companii germane de grădinărit. Sunt expuse peste 250.000 de ghivece de azalee și un peisaj centură verde de aproximativ 600.000 de metri pătrați.
De menționat, că este a doua oară când Changzhou organizează Expoziția națională de Flori. În aprilie 2010 Parcul Zijing din Changzhou a găzduit cea de a patra Expoziție a Trandafirilor din China și Convenția Regională a Federației Mondiale a Societății Trandafirilor, fiind prima dată când Republica Populară Chineză a găzduit Convenția Mondială a Trandafirilor.
Expoziția acoperă o suprafață de două hectare și este alcătuită din patru zone: „Changzhoul colorat” – care pune în valoare istoria și arta orașului gazdă, „Căminul viselor” – ce reflectă cultura orașelor care au organizat anterior acest festival sau sunt cultivatoare de azalee, „Melodia revoluționară” – ce cuprinde orașele care au asistat la momente semnificative din istoria Partidul Comunist Chinez și „Impresii Jiangnan” – unde Nanjing, Wuxi, Suzhou, Hangzhou și alte orașe din Delta Fluviului Galben își prezintă farmecul atemporal). În grădină se mai găsesc două pavilioane (Pavilionul Chinei și Pavilionul Internațional) și multiple locații a altor 37 de orașe și zone urbane. Vizitatorii pot admira de asemenea porțiuni montane, pârâuri, stânci și Panta Zui Hong (panta de azaleelor îmbătătoare).
„Distinctă față de sesiunile anterioare în ceea ce privește conceptul și metodele, această expoziție nu servește doar ca punct turistic, ci și ca zonă de plantare, ulterior ea devenind zonă permanentă, și astfel un model național pentru plantarea de azalee”, a precizat prof. univ. dr. Lizica Mihuț.
De remarcat că orașul Changzhou urmează se să înfrățească cu Aradul. De altfel, trebuia să o fi făcut deja, dar înfrățirea a fost amânată din cauza pandemiei de coronavirus.
[…] post O mare de flori într-un oraș oriental. Ce legătură are cu Aradul (FOTO) appeared first on […]
Foarte frumos. O grădină paradisiacă din Dante, numai că asta e din zilele noastre.
Să zicem „că” comuniștii nu iubesc frumosul!? Nu putem! Din contră!
Am înțeles că „Changzhou urmează se să înfrățească cu Aradul.” Susțin!
Aici avem o dilemă! Eu știu că frații au aceeași mamă, aceeași doctrină, în acest caz.
Or, nu e precizat: trecem noi la comunism sau Changzhou la capitalism?
Cineva îmi mai semnalează un impediment: limba.
Auziți: „În Changzhou este un dialect al Wu, o familie de limbi sino-tibetane, nu este deloc inteligibil. Este mult mai strâns legat de dialectul Wuxi; are un sistem de 7 tonuri bazate pe sistemul tonal clasic. De asemenea, are un ton sandhi mai complex decât se găsește în majoritatea celorlalte soiuri chinezești.” – Zice unul, care cunoaște!
Ce se vor face afonii din Arad care nu disting tonurile!? Frate, frate, dar tonurile !!!??