Pe 26 septembrie toţi curioşii sunt invitaţi la o călătorie în lumea fascinantă a științei, în cadrul evenimentului denumit Noaptea Cercetătorilor. Cercetători, ingineri, exploratori şi inventatori îți dau întâlnire în campusurile universitare sau zonele centrale ale orașelor: Arad, București, Iași, Cluj-Napoca, Timișoara, Constanța, Craiova, Galați, Brașov, Suceava, Bacău, Sibiu, Piatra Neamț, Tulcea, Oradea și Târgu Jiu. Alături de ei vei lua parte la experimente inedite, conferinţe captivante și concursuri cu premii atrăgătoare. Programul pentru fiecare oraș poate fi consultat pe www.noapteacercetatorilor.eu.
Călătoria în lumea științei începe devreme, la ora 17.00, în toate orașele menționate. Drone, roboți, spectacole cu lasere, iluzii optice, levitație, metale lichide, observații astronomice sau prin microscop, călătorii virtuale prin Sistemul Solar și alte experimente inedite îi așteaptă pe vizitatori.
În unele locații există o zonă destinată celor mici, plină de jocuri care să le stimuleze creativitatea și gândirea critică, dar și să-i binedispună. Pentru cei mai mari, am pregătit dezbateri și conferințe pe teme de interes la ora actuală în cercetare. Pentru a nu rata șansa de a sta față în față cu cei mai renumiți cercetători români și a lua parte la activitățile pregătite de aceștia se recomandă rezervarea unui loc pe www.noapteacercetatorilor.eu din timp.
Organizatorii ediţiei din 2014 îi provoacă totodată pe curajoşi să îşi testeze inovaţia şi creativitatea în universul ştiinţific, prin participarea la cele două concursuri organizate înainte de eveniment:
Concursul de videoclipuri „Vreau să fiu cercetător”, dedicat pasionaţilor de ştiinţă indiferent de vârstă. Înscrierile se pot face până miercuri, 17 septembrie 2014, prin încărcarea pe YouTube/Vimeo a unui material video care prezintă în maxim 2 minute concepţia personală cu privire la activitatea de cercetare.
Competiţia de desene „Cercetătorii şi laboratoarele lor” la care se poate înscrie orice elev sau grup de maxim 5 elevi, precum şi orice persoană pasionată de ştiinţă care însă nu desfăşoară activitate de cercetare, până pe 19 septembrie 2014 inclusiv.
Premiile se vor decerna în seara de 26 septembrie, când vor avea loc și o tombolă pentru participanți, precum și alte concursuri cu premii instant.
În fiecare oraș veți găsi și o zonă dedicată Uniunii Europene, unde sunt pregătite concursuri de cunoștințe generale, o tombolă cu premii și alte surprize.Ediția din acest an a Nopții Cercetătorilor propune două abordări complementare propuse de două echipe organizatoare:
#Researchers4Humanity pe scurt #R4H propune o nouă abordare a interacțiunii dintre publicul larg și lumea cercetătorilor prin activități și informații legate de modul în care cercetarea științifică contribuie la progresului umanității.
#doyouspeakscience reamintește faptul că știința unește oamenii dincolo de granițele lingvistice sau geografice și organizează activități pentru a dezvălui știința care ne înconjoară într-un limbaj pe înțelesul tuturor.
Noaptea Cercetătorilor se înscrie în seria evenimentelor Marie Curie, la nivelul Uniunii Europene, și își propune să arate publicului larg ce înseamnă să fii cercetător și cât de interesantă poate fi munca de cercetare.
Primul eveniment european Noaptea Cercetătorilor a fost organizat în 2005 şi a atras până acum 1,5 milioane de vizitatori.
Evenimentul oferă oamenilor de ştiinţă şansa de a intra în legătură cu publicul, iar publicului şansa de a descoperi universul ştiinţei şi oamenii din spatele experimentelor. Ediția 2013 a atras peste 40.000 de vizitatori în România.
Proiectul se adresează minţilor curioase, de la entuziaşti la sceptici, oferind o mare varietate de activităţi ştiinţifice şi educative.
Această ediţie Noaptea Cercetătorilor este organizată în România, sub egida Uniunii Europene și patronajul Ministerului Educației Naționale de către cele două echipe #Researchers4Humanity – Asociația Invenio, Target Active Training, Centrul de Studii Complexe, Institutul Național de Cercetare în Sport; #doyouspeakscience – Universitatea “Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Universitatea din Bucureşti, Universitatea “Babeş Bolyai” din Cluj, Universitatea din Craiova, Universitatea “Lucian Blaga” din Sibiu, Universitatea de Vest din Timişoara, Institutul Naţional de Fizica Laserilor, Plasmei şi Radiaţiei, Institutul de Fizică Atomică, Institutul de Fizică şi Inginerie Nucleară “Horia Hulubei” și Institutul de Ştiinţe Spaţiale, cu sprijinul Ministerului Educației Naționale.
Pentru mai multe informaţii vizitați www.noapteacercetatorilor.eu şi www.facebook.com/NoapteaCercetatorilor.
Pentru înscrierea la concursuri accesați http://noapteacercetatorilor.eu/concursuri/
Lasă un comentariu